Voor journalisten 2007 bloedigste jaar

buitenland
0
28 nov '07
In 2007 zijn al 171 journalisten en hun ondersteunend personeel omgekomen. Dit heeft de International News Safety Institute (INSI) woensdag bekendgemaakt.

In een verklaring zei INSI dat 2007 het bloedigste jaar voor journalisten is sinds de organisatie begin jaren '90 voor het eerst statistieken bijhield. Tot op heden was 2006 met 168 doden het gevaarlijkste jaar voor journalisten, maar daar kwam verandering in toen deze week bij een bombardement van de Srilankaanse luchtmacht op een radiostation van Tamil-rebellen drie journalisten werden gedood.

Volgens cijfers van INSI werden 121 journalisten gedood vanwege hun werk. Vijftien journalisten stierven door kruisvuur of toevallig geweld; 34 journalisten kwamen door verkeersongelukken om het leven toen ze voor hun werk op weg waren. De omstandigheden van één overlijdensgeval zijn onduidelijk.

Irak was voor de media de gevaarlijkste plek: dit jaar kwamen er 64 journalisten om. Sinds het begin van de Irak-oorlog in 2003 vonden in totaal 235 journalisten de dood in het land. In Sri Lanka werden in 2007 zes journalisten gedood. In Afghanistan, Mexico, India en op de Filipijnen waren dat er vijf.

INSI is een in Brussel gevestigd samenwerkingsverband van een aantal nieuws- en rechtenorganisaties en vakbonden dat zich inzet voor de veilige uitoefening van het journalistieke vak. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2007
journalisten
international news safety institute
recordaantal
brussel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?