Steeds meer moslims keuren zelfmoordaanslagen af

buitenland
82
29 nov '07
Steeds meer moslims in de hele wereld keren zich tegen het geweld van Al Qaida en andere terroristische netwerken die zich beroepen op de islam.

In moslimlanden is de steun voor zelfmoordaanslagen in de afgelopen vijf jaar gehalveerd, aldus volkskrant.nl.

Dat blijkt uit een recente studie van het onderzoekscentrum PEW Global Attitudes onder 45.000 mensen in 47 landen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) verwijst naar die resultaten in een rapport, dat donderdag door de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd.
 
Ook in Nederland is de weerstand onder moslims tegen het islamitisch geweld in de afgelopen jaren toegenomen. Onder hen is ook al enige tijd sprake van een ‘zekere berusting’ over het felle islamdebat. Moslims reageren volgens de NCTb minder heftig op beledigende uitspraken over de islam of de profeet dan enkele jaren geleden.
Toch kunnen zulke uitlatingen heftige emoties oproepen. Het kabinet liet woensdag nog weten zich zorgen te maken over reacties in binnen- en buitenland over een film over de Koran waaraan PVV-leider Geert Wilders werkt.
 
Al met al handhaven de autoriteiten het dreigingsbeeld voor Nederland op het niveau ‘beperkt’. Dat betekent dat de kans op een terroristische aanslag relatief gering is, maar dat die zeker niet is uit te sluiten.
 
Er zijn wel ontwikkelingen waarover zorgen bestaan. Zo hebben radicale moslims in Nederland speciale aandacht voor onze politieke en militaire bemoeienis met Afghanistan en Libanon. Bij lokale moslimnetwerken neemt de intentie toe om deel te nemen aan de buitenlandse jihad, de gewelddadige islamitische strijd tegen de ongelovigen.
 
De diensten houden er rekening mee dat individuen naar die gebieden reizen om daarna aanslagen te plegen tegen Nederlandse militairen ter plaatse of doelen in Nederland. Daarmee kan de dreiging tegen Nederland op termijn toenemen.

Door de militaire aanwezigheid in Afghanistan heeft ons land te maken met een verhoogd dreigingsprofiel. Het is ‘voorstelbaar’ dat Nederlanders in het buitenland wordenbedreigd of ontvoerd om daarmee de politieke besluitvorming over verlenging van de Nederlandse missie te beïnvloeden.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2007
moslims
zelfmoordaanslagen
al-qaida
geweld
terroristische netwerken
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi