Kerstboom in huis is ongezond

algemeen
15
13 dec '07
Volgens een recente Amerikaanse studie vormen kerstbomen een risico op schimmel in huis.

Voor astmalijders en personen die allergisch zijn voor schimmels kunnen de gevolgen zeer vervelend zijn, aldus de Telegraaf. Hoe langer de kerstboom in huis staat, hoe meer schimmelsporen er in de lucht komen.

Toen de lucht bij de kerstboom na veertien dagen werd gemeten, kwamen onderzoekers op 5000 sporen per kubieke meter lucht. De normale schimmelconcentratie in een gezonde woning ligt tussen 500 en 700 sporen.

De onderzoekers raden mensen met allergie in het algemeen, en allergie voor schimmels in het bijzonder, daarom aan geen levende kerstboom in huis te halen, of hoogstens voor enkele dagen.

Bovendien zou de blootstelling van jonge kinderen aan schimmels mogelijk een stimulerend effect kunnen hebben op het later ontwikkelen van allergieën.
De iets duurdere zilverspar zou minder klachten veroorzaken dan andere kerstbomen.

Overigens kunnen ook kunstbomen allergieproblemen opleveren omdat het echte stofnesten zijn. Het Nieuwsblad geeft de tip om ze voor gebruik flink uit te schudden in de buitenlucht. Ook bij een echte kerstboom kan dat helpen om het aantal schimmelsporen te verminderen.

© MAROKKO.NL 2007
kerstboom
ongezond
schimmel
allergie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?