Rond 1,5 miljoen moslims maken zich op voor hadj

buitenland
25
14 dec '07
Ongeveer anderhalf miljoen moslims hebben zich in de Saudische stad Mekka verzameld voor de hadj.

De jaarlijkse bedevaart naar de heilige stad van de moslims begint maandag, de achtste dag van de maand dhoe al-hidja, de laatste maand van het islamitische jaar, aldus Nu.nl.

Vrijdag bevolkten ongeveer een miljoen pelgrims de moskeeën en straten rond het heiligdom de Kaaba voor het vrijdaggebed. Pelgrims gingen uren tevoren al op pad om zo dicht mogelijk bij de Kaaba hun gebedsmat neer te leggen.

Arafat-berg

Saudi-Arabië heeft aangekondigd dat dinsdag het hoogtepunt van de bedevaart wordt. De pelgrims verzamelen zich dan op de Arafat-berg, ongeveer 15 kilometer van Mekka.
Het Offerfeest, dat het einde van de bedevaart markeert, zal woensdag worden gevierd. De hadj behoort tot de vijf zuilen van de islam. Iedere moslim die daar financieel en fysiek toe in staat is, moet hem zeker één keer in zijn leven volbrengen.

Stenen

Eind vorig jaar verliep de vorige bedevaart rustig, maar in januari 2006 kwamen 362 moslims om tijdens het gooien van stenen naar pilaren die de duivel voorstellen, een van de hoogtepunten van de hadj. Drie jaar geleden verloren tijdens hetzelfde ritueel 251 mensen het leven. Beide keren liepen pelgrims elkaar onder de voet bij de toegang tot de Jamarat-brug, vanwaar de stenen worden gegooid. De brug is inmiddels afgebroken.

Hartproblemen

Omdat vele bedevaartgangers mensen op leeftijd zijn die hun laatste krachten hebben aangesproken om de reis naar Mekka te kunnen maken, overlijden elk jaar verscheidene mensen aan hartproblemen of een ander lichamelijk gebrek. Vorig jaar waren dat er reeds 243 voordat de bedevaart begon.

Het is nog onzeker of de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad aan de bedevaart deelneemt. Saudi-Arabië heeft hem uitgenodigd. Als hij inderdaad de hadj maakt, is Ahmadinejad de eerste Iraanse president die dat doet. 

© MAROKKO.NL 2007
mekka
bedenvaart
hadj
moslims
arafat-berg
dhoe al-hidja
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?