Turkse aanvallen op PKK in Noord-Irak

buitenland
0
16 dec '07
Turkse gevechtsvliegtuigen hebben zondagmorgen posities in Noord-Irak aangevallen van de extremistische Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

De generale staf van de Turkse strijdkrachten heeft dit gemeld, aldus volkskrant.nl.

De autoriteiten in Iraaks Koerdistan bevestigden de aanval. Ze lieten weten dat acht Turkse toestellen urenlang verscheidene dorpen in het Qandil-gebergte hebben aangevallen. Daarbij is volgens de burgemeester van een van de getroffen dorpen een burger, een vrouw, gedood. Een aantal woningen en een school zijn door de luchtaanvallen verwoest.

De Turkse minister van Buitenlandse zaken Ali Babacan verklaarde later dat de Turkse gevechtsvliegtuigen 'volstrekt niet op burgerdoelen in Noord-Irak geschoten hebben'. Babacan beklemtoonde dat de mededelingen van de Turkse strijdkrachten kloppen. Die stelden dat posities van de PKK in de vroege ochtend het doelwit van luchtaanvallen en artilleriebeschietingen waren geweest.

De Turkse strijdkrachten hebben beklemtoond dat de aanvallen niet gericht zijn op de Koerden van Irak maar enkel op de terroristische PKK, een extremistische en gewapende Koerdisch groepering uit Turkije.
 
De PKK gebruikt het bergachtige noorden van Irak als schuilplaats en als uitvalsbasis voor aanvallen in Turkije.

De Koerdische Arbeiderspartij PKK is een groepering die sinds de oprichting in 1974 als een soort stalinistische beweging rond leider Abdullah Öcalan met geweld en terreur ijverde voor een marxistisch onafhankelijk Koerdistan in zuidoostelijk Turkije.

Met de arrestatie van Öcalan in 1999 raakte de PKK verzwakt. Tien jaar geleden zou de groep nog over 10.000 tot 15.000 strijders, ook in Turkije zelf, hebben beschikt. Nu zouden er tussen de 2000 en 4000 strijders over zijn. Die hebben zich in Noord-Irak verschanst of zijn inmiddels uit vrees voor een Turkse inval naar de bergen in Iran uitgeweken.

De EU en de VS bestempelen net als Turkije de PKK als terroristisch. De groep wordt volgens waarnemers vooral gefinancierd door de misdaad, vooral drugscriminaliteit.

© MAROKKO.NL 2007
turkije
luchtaanvallen
noord-irak
koerdistan
pkk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi