“Migranten zijn geen koopwaar”

economie
45
25 dec '07
Aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar wordt voorlopig niet getornd.

Aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar wordt voorlopig niet getornd. Dat zegt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb (PvdA) in DNB Magazine, een uitgave van De Nederlandsche Bank. "Wellicht kunnen we ooit praten over langer doorwerken na je 65e, maar voorlopig is dit te complex."

Volgens Aboutaleb is het 'interessanter' te kijken naar onbenut arbeidspotentieel bij mensen onder de 65. De bewindsman vindt het wel een goed idee dat mensen na hun 65e op vrijwillige basis blijven werken.

Aboutaleb denkt dat vrouwen en oudere werknemers 'een veel groter aandeel in het arbeidspotentieel' hebben dan 65-plussers. Ook is het volgens hem lastig te tornen aan een 36-urige werkweek. De 36-urige werkweek werd de standaard toen de jeugd in de jaren tachtig maar moeilijk aan de slag kwam. "Maar dit soort maatregelen verwordt al snel tot een verworven recht", weet Aboutaleb. "Het is lastig om daar aan te tornen." Toch vindt hij dat een verlenging van de werkweek bespreekbaar moet zijn. "We moeten zuurstof kunnen produceren om het vlammetje brandende te houden."

De eisen die werkgevers aan te werven personeel stellen, zijn niet altijd reëel, zegt Aboutaleb verder. "Begrijp me goed: ik ben een voorstander van zo hoog mogelijk opgeleide werknemers, maar soms kunnen die eisen wel wat naar beneden. Hier ga ik graag met ondernemers over in gesprek."

Het werven van arbeidsmigranten om het dreigende personeelstekort het hoofd te bieden ziet de staatssecretaris als 'allerlaatste optie'. "Migranten zijn geen koopwaar. Het zijn geen dozen waar je mee kunt schuiven, maar mensen die deel gaan uitmaken van de samenleving. Werkgevers halen mensen naar binnen, maar als zij niet meer nodig zijn, moet de samenleving de kosten van hun uitkering opbrengen. Ik vind dat werkgevers ook dan hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

© MAROKKO.NL 2007
aboutaleb
pensioen
migranten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?