Hoezo een rustige jaarwisseling?!

algemeen
61
3 jan '08
'De jaarwisseling is - op enkele incidenten na - rustig verlopen' is jaar in jaar uit een veelgehoorde credo op nieuwjaarsdag geweest. Maar is dat wel het geval?

 
De resultaten van het onderzoek dat de Politieacademie heeft gedaan naar de jaarwisseling liegen er niet om: in tegenstelling tot de gebruikelijke berichtgeving dat de jaarwisseling - op enkele incidenten na- rustig is verlopen, is er wel degelijk sprake van een serieus en structureel probleem rond de jaarwisselingen.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat incidenten zich concentreren in sommige stedelijke gebieden. De jaarswisseling is in die stedelijke gebieden bij uitstek een gelegenheid voor het beslechten van oude vetes en voor doelgerichte criminele activiteiten. Daarnaast is, vooral in volkswijken en sommige dorpen van de zogenaamde ‘bible belt', sprake van een doorgeschoten traditie waarbij “alles moet kunnen” en geweld gepleegd wordt tegen politie en andere hulpverleners.

Door heel Nederland gaat daarnaast een traditie van veel lawaai, vuur en alcohol gepaard met veel overlast. In stedelijke gebieden ontstaat een gelegenheidsstructuur voor crimineel gedrag jegens andere burgers of de overheid, brandweer en politie.

Achtergrond

Begin dit jaar was de jaarwisseling nadrukkelijk in het nieuws en er ontstond discussie over de vraag hoe rustig of onrustig de jaarwisseling was verlopen. In de media is in klare taal door enkele actoren stelling genomen tegen het geweld, de overlast, de criminaliteit en de branden die ieder jaar rond oud en nieuw weer verspreid door het land de hulpdiensten zwaar op de proef stellen. Opvallende afwezigen in deze discussie zijn de politici in het algemeen en de PVV in het bijzonder. Op een GroenLinks-raadslid na was het opvallend stil. Deze opperde uit milieu overwegingen om het afsteken van vuurwerk helemaal te verbieden.

Wat opvalt, is dat door het hele land heen de jaarwisseling vooral iets is van “oude Nederlanders” en dat “nieuwe Nederlanders” veel minder een rol spelen. “Er zijn weinig allochtonen die opvallen met Oud & Nieuw.”, aldus een politiefunctionaris.

Wat verder opvalt, is dat incidenten rond de jaarwisseling zo frequent optreden in kleinere dorpen. Uit de onderzoekgegevens ontstond de indruk dat op het platteland incidenten zich vooral ontwikkelen in dorpen in de zogenaamde “bible belt”. “Juist in kleine gemeenschappen zijn er veel rellen met jaarwisseling. Je verwacht het niet maar juist daar gebeurt het. Vaak op onverwachte plaatsen in kerkdorpen of slapende dorpen. Mensen gaan op pad voor ongeregeldheden. Gedurende de rest van het jaar zie je ze niet of nauwelijks.”

© MAROKKO.NL 2008
jaarswisseling oud nieuw politieacademie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?