Oorlog in Frankrijk

buitenland
13
3 jan '08
Slechts vier lichtgewonde politieagenten, 372 verbrande auto's en 259 arrestaties: de afgelopen oudejaarsnacht wordt in Frankrijk als 'relatief kalm' beschouwd, aldus Bndestem.

Iets meer uitgebrande auto's dan tijdens een gemiddelde nacht (110 stuks), dat wel, maar in vergelijking met voorgaande jaren bleef het rustig in Parijs en de andere grote steden. Fransen kijken nauwelijks nog op van het stedelijk geweld dat het land dag in dag uit teistert en van de gevolgen die dat heeft voor de verarmde voorsteden, waar de onrust meestal plaatsvindt. Eens in de zoveel tijd barst het goed los, zoals eind vorig jaar in de Parijse voorstad Villiers-le-Bel, op andere dagen is het dus 'relatief kalm', zoals met Nieuwjaar. De gevolgen van het geweld zijn ingrijpend. Steeds meer postkantoren, politiebureaus en andere overheidsinstellingen gaan weg uit de moeilijke buurten, waardoor de wijken veranderen in zones de non-droit, gebieden waar het recht niet langer geldt. Waar de politie nog wel een bureau heeft, lijkt dat in veel gevallen op een bunker, een onneembare vesting in vijandig gebied: dikke muren, weinig glas en tralies voor de ruiten (niet alleen bij de cellen).

"We zijn in oorlog, daar komt het op neer", zegt chef-brigadier Laurent Ysern in de regio Versailles, net buiten Parijs. Hij is vertegenwoordiger van de politievakbond Unsa "Je moet beseffen dat we tegenwoordig echt niet zeker weten of we 's avonds levend thuiskomen." De politie neemt volgens Ysern dan ook steeds meer 'een oorlogsmentaliteit' aan. "Dat is een logische reactie op de agressieve houding van de jongeren.

© MAROKKO.NL 2008
parijs frankrijk geweld arrestaties auto brand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi