Obama deelt eerste tik uit aan Clinton

buitenland
24
4 jan '08
De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft donderdag favoriet Hillary Clinton verslagen bij de eerste voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van dit jaar.

De kiezers in Iowa zetten de voormalige presidentsvrouw op flinke achterstand, Clinton werd slechts derde, achter ex-senator John Edwards

Obama wist 38 procent van de kiezers achter zich te scharen. Edwards kreeg 30 procent, Clinton 29 procent. Clinton benadrukte tijdens haar toespraak„optimistisch” te blijven en klaar te zijn voor een „marathon”.

De 46-jarige Obama, een relatief onervaren senator voor de staat Illinois, wil de eerste zwarte president van de Verenigde Staten worden. Hij voert campagne met een boodschap van hoop en politieke verandering. In de peilingen liep hij lange tijd achter op Clinton, die onder de Democraten geldt als de gevestigde kandidaat. „Op deze avond in januari, op dit beslissende moment in de geschiedens, hebben jullie datgene gedaan waarvan de cynici zeiden dat we het niet konden”, aldus Obama in zijn overwinningstoespraak.

Het verlies legt zware druk op Clinton, lange tijd gezien als onverslaanbaar, om te winnen in de volgende voorverkiezingen. Die worden dinsdag gehouden in New Hampshire, aldus de Telegraaf.

Clinton presteerde verrassend slecht onder vrouwen. De gouverneur uit New York, die de eerste vrouwelijke president in het Witte Huis wil worden, werd ook in deze groep overtroefd door Obama. Hij kaapte 35 procent van de stemmen onder vrouwen weg, tegen 30 procent voor Clinton. Obama deed het verder goed onder jongeren.

© MAROKKO.NL 2008
clinton obama amerika president verkiezingen iowa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi