Nederland hecht weinig waarde aan privacy

algemeen
1
4 jan '08
Nederland respecteert de privacy van zijn inwoners relatief slecht.

Vergeleken met andere landen beschikt de Nederlandse overheid over ruime mogelijkheden om telefoons af te luisteren, internetverkeer te onderscheppen en de bewegingen van inwoners te volgen. De bescherming van de persoonlijke levenssfeer verslechterde het afgelopen jaar iets.

Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Britse organisatie Privacy International en het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center. Zij inventariseerden de ontwikkeling op het gebied van privacybescherming in tientallen landen. Nederland scoorde in 2007 een 2,1 op een schaal van 1 tot 6. Een jaar eerder was dat nog een 2,3.
Op een lijst van 28 Europese landen staat Nederland op de 21ste plaats, vergelijkbaar met Zweden en Slowakije. Bovenaan prijken Griekenland, opvallend veel Oost-Europese landen en Duitsland. Onderaan bungelen Engeland en Frankrijk, aldus de Volkskrant.

Het doel van de ranglijst is te laten zien dat een functionerende democratie en privacybescherming samen kunnen gaan. Nederland heeft de lage klassering onder meer te wijten aan de ruime mogelijkheden voor de overheid om telefoons te tappen en internetverkeer te controleren.
Andere inbreuken op de privacy in Nederland: de identificatieplicht, de introductie van biometrische gegevens in het paspoort en de door de regering gewenste verplichting telefoon- en internetdata 18 maanden te bewaren – terwijl de Europese Unie 6 maanden voldoende vindt.


Volgens Buro Jansen & Jansen, dat in Nederland de politie en inlichtingendiensten kritisch volgt, is de internationale inventarisatie nuttig en lijkt ze consciëntieus uitgevoerd. Het bureau twijfelt echter aan het nut van een rangorde, omdat zo veel appels en peren met elkaar worden vergeleken.
De inventarisatie laat zien hoe bescherming van de privacy overal wordt uitgehold, stelt een medewerker. ‘Maar de kans is groot dat Griekenland bovenaan staat doordat daar overheidsdiensten langs elkaar heen werken, terwijl Engeland juist moet worden geprezen voor de bewuste manier waarop daar over dit onderwerp wordt gedebatteerd.’

© MAROKKO.NL 2008
privacy nederland overheid onderzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi