Veiligheidsraad kiest Libiër als voorzitter

buitenland
1
4 jan '08
Voor het eerst in de geschiedenis van het orgaan is een Libiër benoemd tot voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Libië, dat pas drie dagen lid is van de raad, timmert sinds de Libische leider Moammar Gadhafi in 2003 beloofde zijn atoomprogramma te ontmantelen, hard aan de weg om van een internationale paria te veranderen in een belangrijke bondgenoot van westerse mogendheden.

De kersverse voorzitter Giadalla Ettalhi zei bij zijn aantreden dat Libië, als land dat in het verleden zwaar heeft geleden onder internationale sancties, niet snel zal toegeven aan verzoeken om andere landen sancties op te leggen.

De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien landen, waarvan er vijf permanent lid zijn: Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. Deze vijf hebben vetomacht. Libië is als niet-permanent lid voor de komende twee jaar verzekerd van een zetel, aldus Demorgen.be

Nadat Gadhafi in 2003 verrassend had verkondigd het Libische atoomprogramma te zullen ontmantelen en een regeling had getroffen met de nabestaanden van de slachtoffers van de aan Libië toegeschreven Lockerbie-aanslag van 1988 kwam er een eind aan Libië's geïsoleerde status.
 
Vorig jaar knoopten de VS weer diplomatieke betrekkingen aan met Libië en schrapten zij Libië van de lijst van staten die terrorisme steunen. Ook prezen zij Libië om zijn samenwerking bij de jacht op leden van al-Qaida en andere terreurverdachten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Gisteren bereikten de diplomatieke banden tussen de VS en Libië een nieuw hoogtepunt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice sprak in Washington met haar Libische ambtgenoot Abdel-Rahman Shalqam, het hoogste niveau van contact tussen de landen in 35 jaar. Shalqam sprak de hoop uit dat de samenwerking tussen beide landen vooral een bijdrage kan leveren aan het bewerkstelligen van vrede, door de strijd aan te binden met het terrorisme.

© MAROKKO.NL 2008
libië gadhafi ettalhi veligheidsraad voorzitter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?