Bush op Vredesmissie in Midden-Oosten

buitenland
21
4 jan '08
De Amerikaanse president George W. Bush zal tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten komende week aandringen op het vinden van oplossingen "voor de moeilijke vragen (...) op de weg naar een Palestijnse staat".

Bush wordt volgende woensdag in Israël verwacht, waar hij eerst in Jeruzalem overleg zal plegen met de Israëlische premier Ehud Olmert. Later is in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmud Abbas gepland.

Vredesproces versterken Het bezoek van Bush aan het Midden-Oosten zal een week duren en moet volgens de woordvoerder van de president vooral het "vredes- en democratiseringsproces" in de regio versterken. Een gemeenschappelijk overleg tussen de drie politici is echter niet gepland, zei Hadley, maar ook "niet uitgesloten".

Vredesconferentie Bush hoopt dat het bemiddelingsproces tussen Israeli's en Palestijnen, dat eind november in Annapolis op de vredesconferentie over het Midden-Oosten is begonnen, tot een snelle vrede en een tweestatenoplossing kan leiden. Eerder was er sprake van dat in het bijzonder het probleem over het geweld en de Israëlische nederzettingen moet opgelost geraken, aldus DeMorgen.be

Jonge democratieën De Amerikaanse president wil tijdens zijn reis ook de Israëlisch-Arabische verzoening op het voorplan schuiven, zei Hadley. Bovendien hoopt Bush de Arabische landen ertoe te bewegen, de "jonge democratieën" in de regio, zoals in Libanon en Irak, "met meer geestdrift" te ondersteunen dan tot nog toe het geval was. Dat is vooral in de strijd tegen de "radicale krachten" en "vijanden van de vrijheid" van bijzonder belang. De reis van Bush moet ook een bevestiging vormen van het bondgenootschap in de regio in de strijd tegen het terrorisme.

Bush zou op 12 januari van Israël verder naar Koeweit reizen. De volgende haltes op de rondreis zijn Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Egypte. Op 16 januari zal de Amerikaanse president na een ontmoeting met de Egyptische president Hosni Moebarak in het vakantieoord Sharm el Sheich naar Washington terugvliegen.

© MAROKKO.NL 2008
palastina israël bush abbas olmert vrede
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi