Auto stuurt zelf in 10 jaar

algemeen
8
7 jan '08
Binnen tien jaar heeft General Motors een auto op de weg die zichzelf bestuurt.

Het aantal verkeersdoden kan 50% dalen, aldus de Telegraaf. Ook parkeren gebeurt al heel snel zonder mensenhanden. De autofabrikant zegt dat samengewerkt wordt met universiteiten en onderdelenleveranciers om snelle vooruitgang te boeken. 'Het is geen science fiction meer', aldus Larry Burns van GM.

Technisch gezien is de robotauto al langer mogelijk, maar de onvoorspelbare mens is het grootste struikelblok. Verder de grote vraag wie aansprakelijk is en of 'we' wel af willen van de controle over het voertuig.

Volgens GM zullen er door de zelfsturende auto veel minder ongelukken gebeuren: 95% van de crashes wordt veroorzaakt door een menselijke fout. Files zullen als sneeuw voor de zon verdampen omdat auto's veel strakker achter elkaar kunnen gaan rijden.

De fabrikant denkt dat een relatief goedkope chip en een antenne de besturing kunnen regelen. In het begin zal je straks op de snelweg de optie krijgen: zelf sturen of de automaat het werk laten doen. Rond 2015 zal op grote schaal getest gaan worden, drie jaar later zijn ze in de showroomte koop, zegt GM.

Sebastian Thrun van de Stanford Universiteit deed onlangs mee met een proef in Washington. Hij denkt dat 2018 nog te vroeg is, maar dat de technologie de toekomst heeft.
35 robowagens reden mee. Eén auto crashte bijna in een gebouw. Een andere wagen parkeerde zichzelf plotseling op een oprit en stopte ermee.

Thrun verwacht dat de maatschappij radicaal gaat veranderen door de zelfsturende auto. 'Net zo als de stap van paard en wagen naar de auto'.

© MAROKKO.NL 2008
general motors
auto
zelf sturen
minder verkeersdoden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?