sport
308
13 jan '08
Ajax vernedert AZ na onterecht rood De Zeeuw.Ajax won met ruime cijfers van AZ.

De Alkmaarders begonnen goed, maar verloren met 6-1 mede door een onterechte rode kaart van Demy de Zeeuw.
Hét moment van de wedstrijd was vlak voor rust. Bij een 1-1 stand kopte Klaas-Jan Huntelaar na een hoekschop op doel. Demy de Zeeuw probeerde de bal met zijn linkerhand te keren, maar raakte deze pas nadat de bal de doellijn had gepasseerd.

Scheidsrechter Roelof Luinge zag het anders. Na overleg met zijn assistent kende hij Ajax geen treffer toe. Hij wees naar de stip en stuurde De Zeeuw van het veld met een rode kaart. Kenneth Perez benutte de strafschop en zette de Amsterdammers alsnog op een 2-1 voorsprong.

Het was de nekslag voor het tot dan toe zeer onderhoudende en gelijkopgaande duel. AZ was al na vijf minuten op voorsprong gekomen via Ari, die toesloeg in de rebound nadat Mounir El Hamdaoui de paal had geraakt. En Ajax had in de 22ste minuut gelijk gemaakt door raak te schieten nadat Sebastien Pocognoli onderuit was gegleden bij een poging de bal uit zijn zestien te ruimen.

Na de 2-1 was het rap gedaan met de spanning. AZ zocht met tien man naar een gelijkmaker, maar Ajax stapelde kans op kans. In de 61ste minuut besliste de thuisploeg de wedstrijd. Edgar Davids stuurde Kenneth Perez weg, waarna de Deen breedlegde op Huntelaar. De topscorer schoot en zag nu wel zijn zeventiende goal op het scorebord verschijnen.

Even later zorgde Kennedy Bakircioglu nog voor de 4-1 door te scoren in de rebound nadat Huntelaar de lat had geraakt. En vlak voor tijd kopte invaller Leonardo de 5-1 tegen de touwen en schoof Huntelaar de 6-1 in het doel, aldus Vi.nl.

Ajax voegt zich naast Feyenoord met 36 punten uit achttien duels, FC Groningen heeft even veel punten maar een wedstrijd meer gespeeld. De Amsterdammers staan tweede vanwege een beter doelsaldo. AZ zakt naar de elfde plaats met 25 punten uit zeventien duels.