Bos wil studenten hun studiekosten niet laten terugbetalen

economie
0
13 jan '08
Bos ziet niets in het voorstel van PvdA’er Jacques Tichelaar om studenten na hun afstuderen hun studiekosten te laten terugbetalen.

"Een minder gelukkig idee" en "een ongelukkige combinatie", noemde Bos het voorstel zondag in het tv-programma Buitenhof. Het plan van Tichelaar zou geld moeten opleveren om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Het is vooral de koppeling van studiefinanciering en vergrijzing die Bos afwijst. Er zijn volgens hem genoeg andere mogelijkheden om de AOW en de zorg in de toekomst betaalbaar te houden. Bos denkt dan vooral aan het langer aan het werk houden van werknemers onder de 65. Ook moet het aantrekkelijker worden na het 65e levensjaar vrijwillig aan de slag te blijven. Verder zouden werknemers in deeltijd wat meer uren moeten werken. De personeelsproblemen in de zorg kunnen op die manier worden opgelost, aldus Bos.
In het pleidooi van topambtenaar Chris Buijink van Economische Zaken om de AOW-leeftijd te verhogen ziet Bos niets. Ook premier Jan Peter Balkenende heeft die suggestie al van de hand gewezen. Tichelaar had zondag geen behoefte om op de uitspraken van Bos te reageren, aldus zijn woordvoerder. Overigens wordt in het PvdA-verkiezingsprogramma al gepleit voor het verruimen van de mogelijkheid voor studenten om te lenen, zonder daarbij over te gaan tot een volledig leenstelsel. Het verkiezingsprogramma koppelt dat voorstel echter niet aan de vergrijzing, zo meldt nu.nl.  

© MAROKKO.NL 2008
bos
studiekosten
wouter bos
jacques tichelaar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?