''Als je maar hard genoeg rent, kun je ook op water rennen''

algemeen
8
14 jan '08
Professor Daniel Bonn verklaart waarom mens op water kan lopen.

Lopen op water kan en het is nu ook onderzocht hoe het mogelijk is. Iedereen kan over water rennen, maar dan moet er wel maïzena of maïszetmeel in zijn opgelost en de Jezus-pretendenten moeten er aardig de pas in houden. Een professor aan de Universiteit van Amsterdam onderzocht hoe het bindmiddel ervoor zorgt dat iedereen een beetje Jezus kan zijn.

Wil een vloeistof kunnen stromen, dan moeten de deeltjes van die vloeistof over elkaar kunnen rollen, legt natuurkundige Daniël Bonn uit. Als de stroomsnelheid te groot wordt, botsen de moleculen als het ware op elkaar en ontstaat een soort opstopping waarbij veel deeltjes dicht op elkaar zitten. In dit geval kan op het oppervlak worden gelopen.

De stroomversnelling ontstaat doordat iemand zijn voet op de oplossing zet. Dat is bij een oplossing met maïszetmeel al genoeg om een opstopping te veroorzaken, aldus Depers.nl.

Bij gewoon water is dit niet genoeg, omdat de moleculen van water kleiner zijn. Die stromen gewoon langs elkaar, waardoor geen opstopping kan ontstaan. Tenminste, bij normale stervelingen. "Als je maar hard genoeg rent, kun je ook op water rennen", zegt Bonn. Een mens kan alleen niet snel genoeg rennen, maar de zogeheten Jezus Christ Lizard wel. "Dat is een dier dat door heel snel met zijn voeten te bewegen over het water kan lopen."

© MAROKKO.NL 2008
water daniel bonn lopen universiteit amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?