Nederlanders leven sinds jaren 50 zeven jaar langer

algemeen
0
15 jan '08
De levensverwachting is in vijftig jaar met zeven jaar toegenomen.

Daarvan is vier jaar toe te schrijven aan preventie en medische zorg, aldus Nu.nl. Dit concluderen het Erasmus Medisch Centrum en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat maandag aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) is aangeboden. Voor meisjes die nu worden geboren is de levensverwachting 82 jaar, voor jongens is dat 77 jaar.

Voor hart- en vaatziekten, infectieziekten en kanker is voor het eerst berekend wat de bijdrage van preventie en zorg aan de toegenomen levensverwachting is geweest. Door de verbeterde gezondheidszorg bij hart- en vaatziekten worden Nederlanders twee jaar ouder.

Kwaliteit

Als ook wordt gekeken naar de kwaliteit van leven is het drie jaar. Een belangrijk deel van de gezondheidswinst hangt samen met een daling van het aantal beroerten. Per levensjaar bedragen de kosten van gezondheidszorg bij hart- en vaatziekten gemiddeld 2000 euro.

Door verbeteringen in de zorg bij infectieziekten is de levensverwachting toegenomen met 1,4 jaar. De grootste gezondheidswinst werd geboekt bij tuberculose, acute bronchitis, griep en longontsteking. Bovendien werd een winst van 0,2 jaar in kwaliteit van leven behaald.

Kostenbedrag

De totale gezondheidswinst bij infectieziekten komt daarmee op 1,6 jaar in goede gezondheid. Die gezondheidswinst werd verwezenlijkt tegen een gemiddeld kostenbedrag van 3800 euro per levensjaar.

De winst in levensverwachting bij kankers is voor mannen 0,3 en voor vrouwen 0,8 jaar. Het verschil tussen mannen en vrouwen schrijven de onderzoekers toe aan de verbeterde screening en behandeling van borstkanker.

© MAROKKO.NL 2008
nederlanders
ouder
erasmus medisch centrum
rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi