Nederland roept VS-ambassadeur op het matje

buitenland
0
16 jan '08
Nederland heeft woensdag de VS-ambassadeur op het matje geroepen. Dat zei minister Van Middelkoop woensdag tegen de Volkskrant.

Minister Van Middelkoop van Defensie heeft woensdag de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen naar aanleiding van zware kritiek die de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates in het dagblad Los Angeles Times uit op de NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan. Van Middelkoop gaat er vanuit dat er een misverstand is, zo liet hij woensdag weten. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zei in het ongebruikelijk kritische interview dat de Nederlandse, Canadese en Britse NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan niet weten hoe ze de Taliban moeten bevechten.‘Ik ben bezorgd dat we militaire adviseurs inzetten die niet voldoende getraind zijn en dat we militaire troepen hebben die niet weten hoe ze een guerrillaopstand moeten onderdrukken’, zei Gates in het interview. De laatste maanden neemt het geweld in het zuiden van Afghanistan sterk toe, terwijl de rest van het land stabieler wordt. Gates suggereerde dat de tekortkomingen van de niet-Amerikaanse troepen misschien wel bijdroegen aan de toename van het geweld.Gates gaf kritiek op de ISAF-missie komt een dag nadat de Amerikaanse regering besliste 3.200 extra marinesoldaten naar Afghanistan te zenden, met het oog op een verwacht Talibanoffensief in de komende maanden. Daarmee komt het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan op 30 duizend, het hoogste aantal sinds de invasie eind 2001.In het interview vergeleek Gates de moeizame ervaringen van de NAVO-troepen in de zuidelijke provincies Uruzgan, Helmand en Kandahar – voornamelijk Nederlanders, Canadezen en Britten – met de vooruitgang van de Amerikaanse troepen in de oostelijke grensregio met Pakistan. ‘Onze jongens in het oosten, onder generaal Rodriguez, doen geweldig werk. Zij hebben het onder de knie’, aldus Gates. ‘Maar ik denk dat onze bondgenoten daar er nog geen enkele ervaring mee hebben.’ De problemen komen volgens Gates deels doordat de niet-Amerikaanse eenheden nog zijn opgeleid voor een Koude Oorlog-situatie. ‘De meeste Europese eenheden, NAVO-eenheden, zijn niet getraind in het onderdrukken van een opstand, ze zijn getraind voor het Gat van Fulda’, aldus Gates, die daarmee verwees naar de regio in Duitsland waar een mogelijke Sovjet-inval in West-Europa het meest denkelijk werd geacht.
Gates zei dat hij zijn zorgen vorige maand had geuit op een NAVO-top in Schotland, en dat hij daar had gesuggereerd dat de NAVO-troepen extra training nodig hadden. ‘Maar niemand aan die tafel stond op en zei: ik ga daarmee akkoord’, zei Gates.
Gates’ uitspraken zijn zeer controversieel. Kritiek op militaire strategieën en tactieken van bondgenoten worden normaal niet publiekelijk geuit. Volgens de Los Angeles Times reageerden anonieme NAVO-functionarissen woedend toen zij geconfronteerd werden met Gates’uitspraken. Zij weten de moeilijkheden in het zuiden van Afghanistan aan het feit dat het het meest bevochten gebied van het land is, en aan het kleine aantal Amerikaanse troepen dat er gelegerd was voor de NAVO het gebied in 2006 van de Amerikanen overnam.‘Iedereen is de Amerikanen dankbaar, maar dit soort denigrerende uitspraken over wat andere mensen doen, is niet erg behulpzaam’, zei een Europese functionaris, die anoniem wenste te blijven. ‘Het doet de situatie erger lijken dan die is.’

© MAROKKO.NL 2008
gates
vs
afghanistan
van middelkoop
uruzgan
navo
defensie
ambassadeur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi