Doden bij nieuwe protesten in Kenia

buitenland
0
16 jan '08
De Keniaanse politie is woensdag met honderden demonstrerende oppositieleden op de vuist gegaan.

Ondanks een demonstratieverbod waren de aanhangers van Raila Odinga van de Orange Democratic Movement de straat opgegaan uit protest tegen de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki, aldus volkskrant.nl.

In Kisumu, traditioneel een bolwerk van de oppositie, probeerde de de politie zo’n duizend demonstranten te verjagen met traangas, wapenstokken en door in de lucht te schieten. Bij de gevechten vielen twee doden.
 
In een krottenwijk van de hoofdstad Nairobi verwondde de politie drie betogers. In het zakencentrum van Nairobi bleef het tot het middaguur relatief rustig. De oproerpolitie hield zich er op de achtergrond en veel inwoners van de stad gingen gewoon naar hun werk. Maar na de middag achtervolgden politieagenten de demonstranten tot in het zakencentrum. Traangas drong door tot in de kantoren. Ook in de kuststad Mombasa en in Eldoret, dat de afgelopen weken het zwaarst door het geweld werd getroffen, vonden confrontaties tussen politie en demonstranten plaats.

Waarnemers vrezen een nieuwe uitbraak van etnisch geweld tijdens de drie dagen van demonstraties waartoe oppositieleider Raila Odinga, die meent dat hij is beroofd van de verkiezingsoverwinning, heeft opgeroepen. Bij eerdere uitbraken van etnisch geweld kwamen meer dan zeshonderd mensen om en sloegen 250 duizend mensen op de vlucht.

Hoewel president Kibaki zijn positie verstevigd heeft doordat hij erin slaagde een kabinet te vormen en het parlement bijeen te roepen, haalde de oppositie dinsdag een grote overwinning toen de post van parlementsvoorzitter na een woelige stemming naar een lid van de oppositie ging. ‘Gisteren was een keerpunt’, zei Raila Odinga tegen journalisten. ‘De vreselijke onrechtvaardigheid die de Kenianen op 27 december (dag van de verkiezingen, red.) is aangedaan, zal niet blijven duren. Dit is een illegaal presidentschap.’

Dertien naties, waaronder de Verenigde Naties, hebben gedreigd alle directe hulp aan de Keniaanse regering meteen in te trekken en via andere kanalen aan Kenia te geven als de regering haar verbintenis tot 'goed bestuur, democratie, respect voor de rechtstaat en voor de mensenrechten afzwakt'.

© MAROKKO.NL 2008
kenia
demonstratie
raila odinga
orange democratic movement
president mwai kibaki
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi