Verplegend personeel steelt medicijnen

algemeen
2
17 jan '08
Medicijnen worden op grote schaal door verplegend personeel mee naar huis genomen.

Ruim een op de vier verpleegkundige steelt wel eens medicijnen.  Dat blijkt uit een steekproef van de zorgsite Bijzijn.nl waar de Telegraaf donderdag over bericht. “Zie het maar als secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Het zou niet enkel gaan om onschuldige pijnstillers, maar ook zwaardere medicatie verdwijnt uit ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ruim 60 procent van het totaal aantal stemmers op Bijzijn.nl geeft aan nooit medicijnen mee naar huis te nemen. Alleen collega’s maken zich daar schuldig aan, vindt 8 procent.

“Het is stom om medicatie mee te nemen. Een collega is hiervoor op staande voet ontslagen. Zij nam regelmatig Oxazepam mee tot ze betrapt werd. Doodzonde, want ik vond het een fijne collega”, laat een bezoeker van de overkoepelende zorgsite weten.

Om uiteenlopende redenen worden medicijnen meegenomen. "Ik neem wel eens een paracetamol met codeïne mee die is overgebleven na het overlijden of verhuizen van een bewoner. Als we ze terugsturen naar de apotheek worden ze toch maar vernietigd”, aldus een verpleegkundige in de Telegraaf.

Een collega-verpleegkundige erkent wel eens een slaappil mee te nemen. "Voor mijn jetlag." En weer een andere op de site: “Als ik een late dienst heb en de volgende dag een vroege dienst, neem ik wel eens een Temazepam mee. Ik weet gewoon dat ik anders niet slaap.”

© MAROKKO.NL 2008
medicijnen verplegend personeel onderzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?