Veel kandidaten voor winst 26ste Afrika Cup

sport
70
20 jan '08
De komende editie van het Afrikaanse kampioenschap belooft de spannendste ooit te worden.

Ghana en Ivoorkust worden door alle kenners genoemd als de topfavorieten, terwijl ook Nigeria, Marokko, Egypte en Kameroen de kwaliteiten hebben om een gooi te doen naar de titel.

Poule A
Ghana lijkt in poule a de grootste kandidaat voor de groepswinst te zijn. Het gastland heeft het thuisvoordeel, maar heeft de favorietenrol ook op het afgelopen wereldkampioenschap verdiend. Daar bereikten de Black Stars de achtste finale, waardoor zij het beste Afrikaanse land werden. Ze zullen echter wel moeten omgaan met het verlies van hun geblesseerde aanvoerder, Stephen Appiah. Ghana zal vanaf vandaag op jacht gaan naar hun 5de Afrikaanse titel. De tweede plaats in de groep zal normaal gesproken een prooi voor Marokko worden. De Atlas Leeuwen hebben de afgelopen maanden de harten van de supporters teruggewonnen. Vooral het gelijkspel tegen vice-wereldkampioen Frankrijk in november was een uitstekend resultaat. Al Mountakhab moet het vooral hebben van hun aanval. Tijdens de laatste vijf interlands werd er elf keer gescoord. Met Hadji, Abou Cherouane, Chamakh en Alloudi heeft bondscoach Henri Michel goede aanvallers tot zijn beschikking. Of de ploeg mee kan doen om de titel zal vooral afhangen van de vorm van sterspeler Sektioui. De verdediging oogt betrouwbaar genoeg en incasseert weinig doelpunten. De zwakke punten van het elftal zijn de matige keepers en het gebrek aan fysieke kracht op het middenveld. Deze minpunten zouden Marokko wel eens van hun tweede Afrikaanse titel kunnen afhouden. Een geduchte concurrent voor Marokko is het nationale elftal van Guinee. De Syli Nationale bereikten tijdens de afgelopen twee edities van de Afrika Cup de kwartfinale. Ze zijn dan ook een gevaarlijke outsider met Pascale Feindounou als speler om in de gaten te houden. Namibië completeert groep a. Voor deze ploeg, onder leiding van de Nederlandse bondscoach Arie Schans, lijkt er niet meer dan een bijrol weggelegd. Namibië verloor in oktober met 2-0 van Marokko in een vriendschappelijke wedstrijd.


Poule B
Deze poule lijkt de groep des doods te worden. Desalniettemin heeft Ivoorkust verreweg de beste papieren om deze poule te winnen. De Olifanten reizen met een sterrenelftal af naar Ghana. Interim-bondscoach Gerard Gili heeft de beschikking over spelers die bij Europese topclubs onder contract staan. De ploeg moet het echter zonder bondscoach Uli Stielike doen. De trainer koos ervoor om zijn zieke zoon in Duitsland bij te staan. Toch heeft Ivoorkust op papier de grootste kans om het toernooi te winnen, vanwege het surplus aan topspelers in de selectie. Voor Nigeria is er op grond van de statistieken ook het nodige optimisme aan de vooravond van de Afrika Cup. De Super Eagles nemen op de FIFA ranglijst de hoogste positie in van alle Afrikaanse landen. De ploeg zal echter al in de groepsfase vol aan de bak moeten. Mali is een Afrikaans voetballand in opkomst. De ploeg heeft zich ontwikkeld tot een team, waarmee Ivoorkust en Nigeria het wel eens moeilijk zouden kunnen krijgen. De aanwezigheid van Diarra (Real Madrid) en Kanouté (FC Sevilla) geven het land vertrouwen. Benin lijkt de hekkensluiter van de groep te worden. Voor hun zal er waarschijnlijk niet veel eer te behalen zijn.


Poule C
De verhoudingen in groep c lijken op papier duidelijk te zijn. Egypte en Kameroen zouden deze poule zonder al teveel problemen moeten overleven. Titelverdediger Egypte is normaal gesproken tijdens dit evenement goed genoeg om minimaal de halve finale te kunnen bereiken. De Farao’s moeten het echter zonder sterspelers Mido en Hossam Ghaly doen. Er blijft echter genoeg kwaliteit over voor het team van Hassan Shehata. De ploeg is de recordwinnaar van de Afrika Cup met vijf overwinningen. Kameroen is de andere grootmacht in deze groep, maar lijkt in de afgelopen jaren aan kwaliteit te hebben ingeboet. Waar de Ontembare Leeuwen acht tot vijf jaar geleden onverslaanbaar waren op het Afrikaanse continent hebben ze die hoofdrol moeten opgeven. Toch heeft het team nog genoeg kwaliteiten om ver te komen tijdens het toernooi. Of dat zal lukken hangt af van de doelpuntenproductie van Eto’o (FC Barcelona). Soedan en Zambia reizen met jeugdige teams af naar Ghana, maar lijken geen kandidaat te zijn voor een plaats in de kwartfinale.


Poule D
De laatste groep lijkt de meest onvoorspelbare poule te zijn. Angola, Tunesië, Senegal en Zuid-Afrika ontlopen elkaar niet veel. Senegal hoopt in Ghana zijn eerste Afrikaanse Cup binnen te halen. De ploeg heeft echter wel belabberde resultaten neergezet in de laatste vriendschappelijke wedstrijden, waaronder een 3-0 nederlaag tegen Marokko. De kansen van Tunesië tijdens de Afrika Cup zijn niet te voorspellen. De adelaars van Carthago reizen met een nieuw team af naar Ghana. Een aantal spelers uit 2004, zoals Jaziri en Benachour, mogen dit keer thuis blijven. Angola lijkt een gevaarlijke outsider op dit toernooi te zijn. De zwarte panters hebben een betrouwbare verdediging en een fysiek sterke ploeg. Zuid-Afrika completeert deze laatste groep. De Bafana Bafana zien dit toernooi als een voorbereiding op het wereldkampioenschap van 2010 in eigen land. Met uitzondering van Steven Pienaar (ex-ajax) heeft het team geen echte topspelers.


Door Mustapha Esadik

© MAROKKO.NL 2008
africa cup ghana marokko ivoorkust egypte tunesie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi