Tekort aan brandstof in Gaza-Stad

buitenland
201
21 jan '08
De elektriciteitscentrale van de Gazastrook is zondag door het Hamas-bestuur stopgezet wegens een tekort aan brandstof.

De toevoer van industriële diesel ligt sinds donderdag stil, omdat Israël de Palestijnse enclave heeft afgegrendeld als vergelding voor raketbeschietingen door Hamas en andere milities.

De stroomuitval heeft met name Gaza-Stad en omgeving getroffen. Het noorden en zuiden van de kuststrook krijgen elektriciteit uit Israël en Egypte. Gaza krijgt zo nog 125 megawatt, daar waar het zo’n 240 megawatt in de winter nodig heeft, aldus het Israëlische juristencollectief Gisha, dat het manipuleren van de energievoorziening bij het Hooggerechtshof heeft aangekaart.

Het dichtdraaien van de brandstofkraan is een van de middelen waarmee Israël het islamistische Hamas-bestuur van Gaza onder druk hoopt te zetten om de beschietingen met Qassam-raketten te stoppen. Het past in het harde boycotbeleid dat is ingezet na de machtsovername door Hamas in juni 2007. Israël bepaalt welke personen en welke goederen de grens over mogen. Tot voor kort waren daar humanitaire transporten bij – ‘druppelvoeding’, zei de VN daar eerder over. Maar na hevige Qassam-barrages (200 raketten in 4 dagen) heeft Israël Gaza op slot gedaan.

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan een energiecrisis voor te wenden. Maar humanitaire organisaties waarschuwen Israël voor de gevolgen die de stroomuitval heeft voor ziekenhuizen en de watervoorziening. Volgens een anonieme EU-functionaris nadert de brandstofvoorraad in Gaza een kritische grens – de Europese Unie betaalt de leveranties, aldus Volkskrant.nl.

De uitputtingsslag rond de Gazastrook kende zondag een kalme dag: 4 Qassam-raketten geland in Israël (geen schade), en 1 Israëlische luchtaanval (1 strijder dood).


© MAROKKO.NL 2008
israël palestina hamas brandstof leger gaza
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi