Steeds meer jongeren slachtoffer van geweld

algemeen
6
21 jan '08
Vierduizend jongeren wachten op een behandeling in de jeugdzorg.

Het is niet goed gesteld met de rechten van kinderen in Nederland. Vooral in de jeugdzorg, de gezondheidszorg en het vreemdelingenbeleid is nogal wat mis.

Dit blijkt uit een rapport van Unicef en Defence for Children.

Vorig jaar wachtten ongeveer vierduizend kinderen op een behandeling in de jeugdzorg, terwijl er in 2006 nog 425 op de wachtlijst stonden. Een tekort aan adequaat geschoolde hulpverleners is daar volgens Unicef de oorzaak van.

Ook worden steeds meer jongeren onder de achttien jaar het slachtoffer van geweld, worden kinderen zonder verblijfsstatus in sommige gevallen nog op straat gezet en blijft het illegaal besnijden van meisjes een probleem.

Volgens het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind - waar Nederland zich sinds 1995 aan moet houden - is meisjesbesnijdenis verboden en hebben (vluchteling)kinderen recht op bescherming. De hulporganisaties pleiten daarom voor het aanstellen van een kinderombudsman. Deze moet toezicht houden op de rechten van kinderen en kan problemen bij de politiek aankaarten. Er zijn al 35 kinderombudsmannen in Europa, maar geen in Nederland, aldus Parool.nl.

Maar toch, kinderen hebben het wel goed in Nederland. Vooral primaire levensbehoeften - ook een kinderrecht - zijn volop aanwezig. Doordat de kinderen toegang hebben tot schoon drinkwater, eten en goede medische verzorging, is het sterftecijfer relatief laag: 0,5 procent van de kinderen van nul tot vijf per jaar. In Sierra Leone is dat percentage het hoogst: dertig.

© MAROKKO.NL 2008
jeugdzorg unicef defence for children rechten gezondheidszorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi