Namibië maatje te klein voor Marokko

sport
327
21 jan '08
Marokko heeft in de eerste groepswedstrijd van de Afrika Cup overtuigend gewonnen van Namibië. De Atlas Leeuwen wonnen met 5-1, waardoor ze nu al met één been in de kwartfinale staan.

Marokko opende hun 13de Afrika Cup met een knappe overwinning tegen Namibië. De Marokkanen speelden in een nagenoeg leeg stadion een uitstekende wedstrijd. Vooral in de eerste helft heeft de ploeg aan de verwachtingen voldaan. De tweede 45 minuten waren van beduidend mindere kwaliteit. Een smetje op de wedstrijd was het uitvallen van aanvaller Alloudi.

Al Mountakhab kon zich geen beter begin van het toernooi wensen. Binnen vijf minuten scoorden de Marokkanen al twee keer. Soufiane Alloudi tekende voor beide treffers. Het openingsdoelpunt was het resultaat van knullig uitverdedigen van de Namibiërs. Chamakh kon niet helemaal profiteren van de verdedigende malaise, maar Alloudi zorgde er in de rebound voor dat Marokko wel op voorsprong kwam.

Nog geen drie minuten later werd de score verdubbeld door de snelle rechtsbuiten. Alloudi zette een fraai één-tweetje op met Youssef Hadji, waarna hij goed wist af te werken. Daarna brak een fase aan waarin het Marokkaanse elftal een nonchalante en arrogante indruk maakte. De ploeg leed veel balverlies en was traag in de omschakeling van aanval naar verdediging.

Het gevolg daarvan was dat Namibië de aansluitingstreffer kon maken. Linksback Badr El Kaddouri dekte vanaf de verkeerde kant, waardoor Brian Brendell oog in oog kwam te staan met keeper Fouhami. De Namibiër aarzelde geen moment en schoot de 1-2 binnen. Vanaf dat moment leken de Atlas Leeuwen wakker geschud te zijn, want vijf minuten later was het weer Alloudi die scoorde. Hij heeft zich door zijn hattrick op de koppositie van het topscorerklassement genesteld.

De voorbereiding van zijn treffer was de verdienste van Tarik Sektioui. De sterspeler van FC Porto verwende het publiek met technische hoogstandjes. Met zijn snelheid en techniek vormde hij een voortdurende plaag voor de defensie van Namibië. Aan het einde van de eerste helft kreeg Marokko een penalty, nadat rechtsachter Basser werd neergehaald. Sektioui benutte de strafschop, waardoor de Atlas Leeuwen met een 4-1 voorsprong gingen rusten.

De tweede helft was van mindere kwaliteit dan de eerste driekwartier. De Namibiërs speelden veel agressiever, waardoor de tot dan toe sportieve wedstrijd een onsportief karakter kreeg. De ‘’brave warriors’’ moesten vijf gele kaarten incasseren met als dieptepunt de charge van Richard Gariseb op Alloudi. Met een smerige, opzettelijke overtreding blesseerde hij de kleine aanvaller, waardoor Alloudi de wedstrijd geblesseerd moest verlaten. De ernst van zijn blessure is nog onduidelijk.

Bondscoach Henri Michel haalde daarna uit voorzorg de andere twee aanvallers (Sektioui en Hadji) naar de kant voor Aboucherouane en Zerka. Laatstgenoemde zorgde voor het enige hoogtepunt in de tweede helft door het vijfde doelpunt van Marokko voor zijn rekening te nemen. Verder waren de laatste 45 minuten een saai schouwspel. Er werden weinig echte kansen meer gecreëerd. Al Mountakhab kwam er in de counter af en toe gevaarlijk uit, maar het werd nooit goed uitgespeeld.

Met deze overwinning heeft Marokko laten zien dat het een ploeg heeft dat geen moeite heeft met het verzilveren van de kansen. Toch geef deze overwinning tegen Namibië geen duidelijk beeld van de kracht van het elftal. De Marokkanen profiteerden duidelijk van de ruimte en het lage tempo van Namibië. Toch kunnen de Atlas Leeuwen met vertrouwen uitkijken naar het duel tegen Guinee dat aanstaande donderdag gespeeld zal worden. De blessure van Alloudi kan echter roet in het eten gooien. De topscorer heeft zich ontpopt tot een belangrijke speler bij Marokko.