Tunesië verrast Senegal

77
24 jan '08
Tunesië verrast Senegal Senegal heeft in de jacht op zijn eerste Afrikaanse titel een valse start gemaakt.

Tegen Tunesië kwam het West-Afrikaanse land niet verder dan een gelijkspel (2-2). In de andere groepswedstrijd werden de punten ook gedeeld: Zuid-Afrika kwam in de slotfase nog naast Angola.

Tunesië was de ploeg die het beste uit de startblokken kwam. Binnen tien minuten kwamen de Adelaars van Carthago op voorsprong. Issam Jemaa rondde een een-tweetje fraai af, waardoor Senegal onverwacht op achterstand kwam. In het grootste gedeelte van de eerste helft hadden de Senegalezen het meeste balbezit, maar ze kwamen zelden in de buurt van het vijandelijk strafschopgebied.

In de blessuretijd van de eerste helft kwamen ze echter toch op gelijke hoogte, doordat Moustapha Bayal Sall een fout van Jaidi genadeloos afstrafte. Na de rust ging Senegal beter voetballen. De verdediging van Tunesië stond voortdurend onder de druk. Het duurde niet lang voordat Diomansy Kamara Senegal op voorsprong zette. Vanaf dat moment domineerden de Leeuwen van Terenga het spel.

Het was dan ook onverwacht dat Tunesië uiteindelijk toch weer op gelijke hoogte kwam. Mejdi Traoui zorgde er met een juweel van een doelpunt voor dat Senegal met een gelijkspel genoegen moest nemen. In de andere wedstrijd in poule d moesten de teams ook de punten delen. In het chaotische duel waren er in de eerste helft weinig hoogtepunten te noteren. Bij het verstrijken van het eerste halfuur kwam Angola plots op voorsprong. Manucho zorgde met een kopbal voor de voorsprong.

De tweede helft was levendiger dan het eerste deel van de wedstrijd. Het spel golfde op en neer. Het leek alsof beide teams geen middenveld meer hadden, want de bal ging voortdurend van het ene strafschopgebied naar het andere. De teams leden ook ontzettend vaak balverlies.

Het was dan ook geen verrassing dat de gelijkmaker van Zuid-Afrika uit een individuele actie kwam. Elrio van Heerden zorgde drie minuten voor tijd met een fantastisch afstandsschot voor de belangrijke gelijkmaker. Met dat resultaat staat alles nog open in deze groep des doods. De vier landen hebben allen een punt aan het eerste groepsduel overgehouden, waardoor elk land uitzicht heeft op de kwartfinale.