Marokko onderuit tegen Guinee

sport
647
24 jan '08
Het Marokkaanse elftal heeft tijdens de tweede speeldag van de Afrika Cup een 2-3 nederlaag tegen Guinee geleden.De Marokkanen kwamen vroeg op achterstand.

Henri Michel wijzigde zijn elftal op een aantal posities in vergelijking met de eerste match. Het ontbreken van Alloudi was geen verrassing, omdat hij geblesseerd raakte in het vorige duel. Maar de basisplaats van Zerka in plaats van Chamakh was opvallend te noemen. Daarnaast mochten Kharja en Kissi spelen in plaats van Alloudi en Kabous met het oog op een behoudendere speelwijze.

Guinee begon sterk en agressief aan het duel. Het team van Robert Nouzaret had de ideale tactiek op het technische spel van Marokko te ontregelen. Ze speelden met veel pressie en lieten de Marokkanen niet rustig opbouwen. Daarnaast profiteerde de ploeg van een vroege voorsprong. Binnen tien minuten kregen ze een vrije trap toegewezen die door Pascal Feindounou werd binnen gekruld.

Keeper Fouhami rekende namelijk op een hoge bal, waardoor hij de korte hoek was vergeten af te dekken. Deze fout had het openingsdoelpunt dus tot gevolg. De rest van de eerste helft was verder een saaie vertoning. Marokko bleef niet lang in balbezit en kon geen grote kansen creëren. Guinee was gevaarlijk via de counter, doordat zij goed gebruik maakten van de flanken.

Marokko begon goed aan de tweede helft. Er werd beter gecombineerd, waardoor de ploeg ook in de buurt van het vijandelijk doel begon te komen. Het vizier stond vooral bij Youssef Hadji echter niet op scherp. Guinee slaagde er wel in hun kansen te benutten, want in de 59ste minuut maakte Ismael Bangoura de 2-0. Zijn tegenstander El Kaddouri stond, net als in het duel tegen Namibië, niet op te letten. Daardoor kon de spits van Dinamo Kiev eenvoudig de voorsprong vergroten.

Het stond echter binnen een minuut alweer 1-2, doordat Hicham Aboucherouane met een fantastisch afstandschot keeper Kemoko eindelijk wist te verschalken. Maar voordat de Marokkanen nog aan gelijkmaker mochten denken was het aan de andere kant weer raak. Guinee kreeg een penalty, doordat Mickael Basser Soulaymane Youla naar beneden trok in het strafschopgebied. Feindounou was de aangewezen man om de penalty’s te benutten en hij deed zijn plicht.

De wedstrijd leek op dat moment beslist, totdat Feindounou vier minuten later een domme fout beging. De man van de wedstrijd trapte na op Erbate en kon met rood vertrekken. Vanaf dat moment geloofde Marokko er weer in. Toch slaagde het team er niet echt in om te overtuigen. De ploeg begon weliswaar steeds meer kansen te creëren, maar er waren teveel spelers die hun dag niet hadden.

In de blessuretijd maakte Ouaddou nog de aansluitingstreffer, maar verder dan de 2-3 kwam Marokko niet. Guinee won hierdoor verdiend het duel, omdat zij vanaf het begin wisten te overtuigen. Ze waren vanaf het fluitsignaal sneller, sterker en beter dan de Marokkanen. Zij hadden de tactiek bedacht om het spel van de Atlas Leeuwen te ontregelen. Daarnaast had Marokko geen punt verdiend.

Bijna elke speler was niet in goede doen. Basser was geen schim van de opkomende rechtsback die hij maandag nog was geweest, terwijl Ouaddou bijna geen enkel duel won. Sektioui kon zijn draai niet vinden, waardoor zijn acties vaak mislukten. Door deze nederlaag moet Marokko waarschijnlijk aanstaande maandag van Ghana winnen om een plaats in de kwartfinale te bemachtigen. Het zal in elk geval een hele zware klus tegen het gastland worden. Wellicht dat de terugkeer van Alloudi het moraal van het team kan verhogen en de motivatie weer terugbrengen.