Egypte makkelijk langs Soedan

42
26 jan '08
Het Egyptisch elftal had geen moeite met Soedan. De Farao’s wonnen overtuigend met 3-0. In de andere groepswedstrijd haalde Kameroen zwaar uit tegen Zambia.

Egypte begon verrassend zonder hun aanvoerder Ahmed Hassan. De speler van Anderlecht werd, nadat hij een schorsing tegen Kameroen uit zat, terug verwacht in de basiself bij Egypte. Coach Hassan Shehata gaf echter de voorkeur aan dezelfde spelers die Kameroen op de knieën kregen. De match tegen Soedan was er één die Egypte gedurende de 90 minuten volledig onder controle had.

De Soedanezen mochten combineren, maar konden niet te dicht in de buurt van het vijandelijk doel komen. De Egyptenaren creëerden mondjesmaat kansen, maar kwamen na een half uur op voorsprong. Middenvelder Hosni benutte de penalty. In de tweede helft profiteerden de Egyptenaren van de ruimte die ze kregen. Invaller Mohammed Abou Treka scoorde twee maal uit counters. De 3-0 eindstand was ,ook gezien het spelbeeld in de tweede helft, terecht.

In het andere groepsduel herpakte Kameroen zich van de zware nederlaag tegen Egypte. Tegen Zambia profiteerden de Ontembare Leeuwen van de defensieve blunders. De ploeg begon sterk aan het duel. Er werd in een hoog tempo gespeeld dat al snel resulteerde in een aantal mooie kansen. Maar Zambia liet zich ook gaandeweg de eerste helft zien met een aantal aardige mogelijkheden tot gevolg.

Kameroen kwam echter op voorsprong door een mooie vrije trap, genomen door Geremi. Nog voor het rustsignaal maakten de Kameroenezen nog twee doelpunten, doordat Job en Emana konden profiteren van defensieve wanorde bij Zambia. Na de rust kreeg Kameroen een dubieuze penalty na een handsbal van Mwanza.

Samuel Eto’o benutte de strafschop, waardoor hij op de topscorerslijst op gelijke hoogte kom te staan met de Marokkaanse spits Alloudi en de Egyptische middenvelder Hosni. Ook zij scoorden tot nu toe drie keer op dit toernooi. Job profiteerde in de 80ste minuut weer van een fout in de verdediging van Zambia. Hij kreeg de bal in de voeten gekopt, waarna hij voor een leeg doel kon binnen schieten. Katongo redde ,een minuut voor het verstrijken van de speeltijd, nog de eer voor Zambia: 5-1.