Ghana stuurt Marokko naar huis

sport
0
28 jan '08
Het Marokkaanse elftal heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinale. De Marokkanen verloren met 2-0 van Ghana, terwijl Guinee met 1-1 gelijkspeelde tegen Namibië.

Henri Michel begon met een terughoudende tactiek. Hij stelde op het middenveld drie verdedigend ingestelde spelers om in elk geval de slag op het middenveld te winnen. Kharja, Kabous en Safri waren degenen die de bal voor Marokko zouden moeten veroveren. In de aanval werd Tarik Sektioui verrassend gepasseerd ten faveure van Hicham Abou Cherouane. Chamakh en Hadji completeerden de aanval. De verdediging bleef intact, maar keeper Fouhami moest plaats maken voor Lamyaghri.

Marokko begon aanvankelijk aardig aan het duel. De ploeg verscheen in de beginfase een aantal keren voor het doel van Ghana. Maar het grootste gedeelte van het balbezit werd aan Ghana gelaten. De Black Stars waren dan ook degene die het initiatief begonnen te nemen in de loop van de eerste helft.

Het was dan ook verdiend toen Essien in de 26ste minuut de score voor Ghana opende. De middenvelder van Chelsea liep ,bij een vrije trap, slim weg van zijn tegenstander en verzilverde het buitenkansje door de bal achter Lamyaghri te tikken. Marokko slaagde er daarna geen moment meer in om druk te zetten op de defensie van Ghana. Er werden geen grote kansen gecreëerd.

De Atlas Leeuwen bleven grossieren in balverlies en verloren duels. De ploeg leek, net als in het duel met Guinee, geen antwoord te hebben op het sterke fysieke spel van de tegenstander. Ghana kreeg gedurende de eerste helft steeds meer ruimte, waarvan ze dankbaar gebruik maakten. Uit een mooie steekpass van Essien kon Suleyman Muntari de voorsprong voor Ghana verdubbelen. De Black Stars gingen met een 2-0 voorsprong gaan rusten.

Het andere groepsduel was op hetzelfde tijdstip begonnen. Het werd een verrassend open duel, waarbij er aan beide kanten veel kansen werden gecreëerd. Zowel Guinee als Namibië verprutsten tijdens de eerste helft de grootste mogelijkheden. Daardoor was de ruststand 0-0. Henri Michel bracht op dat moment in de andere groepswedstrijd Tarik Sektioui aan het begin van de tweede helft in de ploeg.

Marokko kon er simpelweg niet aan te pas komen. Inmiddels stond het bij de het andere duel in de 62ste minuut 1-0 voor Guinee. Youla was dit keer wel koelbloedig en zette zijn land op voorsprong. De Sylli Nationale zou deze voorsprong echter niet vast houden, want in de 81ste minuut kwam Namibië verrassend op gelijke hoogte.

Brendell rondde een knappe solo af met een treffer, waardoor hij zijn tweede doelpunt van het toernooi maakte.Vanwege dat resultaat was Guinee afhankelijk van de wedstrijd tussen Marokko en Ghana, want bij winst van Marokko zou de ploeg dan uitgeschakeld zijn. Het zag er echter geen moment naar uit dat Marokko kon winnen van Ghana. Al Mountakhab maakte een bijzonder zwakke indruk.

Het team had zelfs met het simpel rondspelen van de bal de grootste moeite, waardoor het nooit echt de indruk heeft gewekt voor de winst te kunnen spelen. Integendeel, Ghana had nog steeds het betere van het spel. Lamyaghri redde knap op pogingen van Asamoah Gyan, waardoor de schade voor Marokko beperkt bleef.

Het zou dus bij een 2-0 nederlaag voor de Marokkanen blijven. Met dit resultaat plaatste Ghana zich samen met Guinee voor de kwartfinale. Voor de Marokkanen is het toernooi afgelopen. De technische staf zal moeten gaan nadenken hoe de ploeg in de toekomst een antwoord kan geven op het fysieke voetbal van de Afrikaanse ploegen, want zowel Guinee als Ghana lieten op pijnlijke wijze zien dat Marokko op het fysieke vlak een grote achterstand heeft.