Jonge allochtonen zijn Nederland beu

algemeen
254
30 jan '08
Een derde van de jonge allochtonen wil weg uit Nederland, zo wijst onderzoek van Forum uit.

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid wacht een deel in België en Frankrijk tot allochtonen weer een beter imago hebben in ons land. Ruim veertig procent van de allochtone en autochtone jongeren denkt dat de onderlinge verhoudingen de komende jaren verslechteren. Ze verwachten dat incidenten tussen groepen jongeren van verschillende afkomst verergeren, aldus Telegraaf.nl.

Gevraagd naar hun identiteit geeft hooguit een derde van de Surinamers en Antillianen aan zich Nederlander te voelen. Maar onder Turken (19 procent) en Marokkanen (23 procent) is er nog veel minder Oranjegevoel. Een en ander blijkt uit onderzoek door Motivaction in opdracht van Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling onder 792 allochtonen en ruim 200 autochtonen in de leeftijd van 15 tot 35 jaar. Forumvoorzitter Sadik Harchaoui erkent dat het rapport een weinig rooskleurig beeld schetst: "Het vertrek van deze jongeren, veelal hoog opgeleid, is slecht voor de economie. Van pessimisme is nooit veel welvaart gekomen." Turken willen het liefst terug naar het herkomstland van hun ouders, Marokkanen maakt dat minder uit en willen gewoon weg uit Nederland en ondanks een groter gevoel van Nederlanderschap is onder Antillianen de behoefte om te vertrekken over de hele linie het grootst." Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dat een groot aantal Turkse en Marokkaanse landelijke organisaties vertegenwoordigt, verbaast de cijfers niet: "Het is een reactie op de huidige discussie die sterk de nadruk legt op probleemjeugd onder jonge allochtonen. Allochtonen hebben het gevoel minder welkom te zijn in Nederland dan vijf jaar terug. Ik zie tientallen jonge mensen vertrekken, vooral hoger opgeleiden, naar België en Frankrijk", zegt voorzitter Driss el Boujoufi. Paspoort


"Ze behouden het Nederlandse paspoort en willen wel weer terugkomen als allochtonen niet massaal in een slecht daglicht worden geplaatst. Acht jaar terug zou niemand het in zijn hoofd halen om te vertrekken."

Volgens El Boujoufi is er de laatste jaren enorm veel veranderd, zoals de opkomst van Pim Fortuyn en Geert Wilders, die de toon van de discussie over integratie veranderden en dat valt nu terug te zien in de cijfers. " Fortuyn heeft een goede ontwikkeling in gang gezet. We rekenen nu af met de cultuur van ontkennen en negeren van problemen. Het begrip respect is te lang als excuus gebruikt om fouten niet hardop te kunnen zeggen. Het is alleen wel zaak dat we daarnaast ook beginnen met opbouwen en positieve zaken benoemen." Bijna de helft van de jongeren vindt dat de onderlinge verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen de afgelopen jaren is verslechterd. Onder Marokkanen is dat percentage zelfs 66 procent. Overigens zijn de Marokkaanse jongeren, en dan vooral die in de leeftijd tot 25 jaar, bij veel zaken het meest negatief.
.

© MAROKKO.NL 2008
nederland allochtonen marokkanen bouljoufi moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?