Nieuwe wetsvoorstel hoofddoek

buitenland
7
30 jan '08
De regerende Turkse AKP-partij heeft dinsdag samen met de nationalistische oppositiepartij MHP plannen gepresenteerd om het verbod op het dragen van hoofddoeken op universiteiten in Turkije te versoepelen.

De partijen wilden het hoofddoekverbod aanvankelijk volledig opheffen, maar dat stuitte op krachtige kritiek van de seculiere elite in het land.

Deze elite (onder wie legergeneraals, rechters en leidende academici) ziet in versoepeling van het hoofddoekverbod een gevaar voor de strikte scheiding van staat en religie, die Mustafa Kemal Atatürk in de grondwet verankerde. Zij beschuldigen premier Erdogan ervan dat hij van Turkije een islamitische staat wil maken. Erdogan ontkent dit. ‘Ons enige doel is een eind maken aan de onrechtvaardigheid jegens studentes, wij hebben geen ander doel’, zei hij in het parlement.
 
In het nieuwe voorstel staat dat studentes hun hoofddoek voortaan op traditionele Turkse wijze losjes onder de kin mogen knopen. Alle andere vormen, zoals de boerka, blijven verboden. Voor docenten en overheidsfunctionarissen blijft het verbod gelden.

AK en MHP hebben voldoende stemmen om de grondwet te wijzigen, maar daarmee is de zaak nog niet afgedaan. De Republikeinse Volkspartij (CHP), die dichtbij de militairen staat, zal de wijziging waarschijnlijk juridisch aanvechten. Turkijes hoogste aanklager, Abdurrahman Yalcinkaya, zei vorige week dat geen enkele politieke partij kan tornen aan de seculiere aard van de republiek.

Peilingen tonen dat een meerderheid van de Turken voorstander is van opheffing van het hoofddoekverbod op universiteiten. Tweederde van de Turkse vrouwen, inclusief Erdogans echtgenote en dochters, draagt een hoofddoek. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
turkije
akp-partij
hoofddoekverbod
erdogan
mustafa kemal atatürk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi