Geen openbare executies meer in Iran

buitenland
55
31 jan '08
Doodsvonnisen kunnen alleen nog in uitzonderlijke situaties in het openbaar worden voltrokken

Doodvonnissen mogen voortaan in Iran niet meer in het openbaar worden voltrokken. Het hoofd van de rechterlijke macht, ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi, heeft dat deze week per decreet bepaald. Ook mogen er geen foto's en video-opnamen van executies meer worden gepubliceerd en uitgezonden.

Maandag zond de Iraanse televisie nog beelden uit van de ophanging van twee wegens verkrachting en moord ter dood veroordeelde mannen. Tot op heden zijn dit jaar in Iran al meer dan twintig wegens moord, verkrachting of drugsmokkel ter dood veroordeelde personen opgehangen. Ook op ontvoering en beroving staat in Iran de doodstraf. De meeste executies werden tot nu toe in het openbaar uitgevoerd.

Het is niet duidelijk wat Shahroudi tot zijn besluit heeft gebracht. Shahroudi, een gematigd conservatieve geestelijke, heeft wel meer opmerkelijke maatregelen genomen. Zo stelde hij twee jaar geleden de beruchte Evin-gevangenis open voor de buitenlandse pers. In 2004 verbood hij foltering als methode om bekentenissen af te dwingen. Met dat besluit gaf Shahroudi feitelijk toe dat arrestanten in Iran werden gemarteld, aldus Demorgen.nl.

In uitzonderlijke gevallen kunnen doodvonnissen overigens nog wel in het openbaar worden voltrokken, maar alleen met toestemming van Shahroudi.

© MAROKKO.NL 2008
executies niet meer openbaar in iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?