Afghanistan kan thuishaven terrorisme worden

buitenland
5
31 jan '08
Afghanistan kan een veilige haven worden voor het terrorisme als de internationale gemeenschap niet snel stappen zet om de veiligheidssituatie in dit land te verbeteren.

Dat staat in een rapport van de Afghanistan Study Group, die wordt geleid door de voormalige Amerikaanse NAVO-commandant generaal James L. Jones en de gewezen Amerikaanse VN-ambassadeur Thomas Pickering.

Amerikaanse media en de Britse krant The Times berichtten donderdag over het woensdag gepresenteerde rapport van het onderzoeksteam. Volgens het rapport is de macht van de Taliban aan het groeien in de dunbevolkte gebieden. De Taliban werd twee jaar geleden nog beschouwd als een verslagen groepering.

De Taliban zijn er in geslaagd grote gebieden in het zuiden en zuidoosten van Afghanistan onder controle te krijgen of hier te infiltreren. Volgens de Afghanistan Study Group zijn veel Afghanen daardoor teleurgesteld geraakt in de internationale militaire missie in hun land.

Volgens Pickering en Jones zijn er te weinig buitenlandse militairen in Afghanistan. Ze zijn positief over het recente besluit van de Amerikaanse president George W. Bush om 3.200 extra militairen naar het Aziatische land te sturen, maar voegen eraan toe dat er nog meer versterkingen moeten komen.

Pickering en Jones adviseren troepen die vrijkomen door het verminderen van de militaire aanwezigheid in Irak, in Afghanistan in te zetten. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
afghanistan
terrorisme
afghanistan study group
taliban
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?