Mogelijk 20 jaar voor 'terroristen'

buitenland
11
2 feb '08
Twee Egyptische studenten die in de VS worden beschuldigd van terrorisme waren in het bezit van vuurwerk

Twee Egyptische studenten, die in de Verenigde Staten beschuldigd worden van het vervoeren van explosieven, waren eigenlijk gewoon in het bezit van vuurwerk. Dat blijkt uit een rapport van de FBI, dat vandaag door de verdediging van de twee werd bekendgemaakt.

Een laboratorium van de federale politie stelde dat de twee ingenieursstudenten aan de universiteit van Tampa (Florida) op het moment van hun arrestatie "pyrotechnisch" materiaal vervoerden in hun bestelwagen. Die conclusies werden overgemaakt aan het gerecht.

De 24-jarige Ahmed Abdellatif Sherif Mohamed en de 21-jarige Youssef Samir Megahed zitten al sinds 4 augustus 2007 in de gevangenis. Ze werden opgepakt in South Carolina en beschuldigd van een vluchtpoging met explosieven aan boord van hun voertuig. De twee bevonden zich op dat moment niet ver van een Amerikaanse zeemachtbasis waar "terrorismeverdachten" worden opgesloten.

De jongeren, die over een studentenvisum voor de VS beschikten, legden uit dat ze naar het strand gingen en vuurwerk hadden gekocht in een supermarkt. Ze hadden de producten gemengd en in PVC-buizen bewaard. Die werden door de gerechtelijke autoriteiten beschouwd als bommen. "Volgens explosievenexperten van de FBI bestaat het materiaal dat werd gevonden in de PVC-buizen uit een 'pyrotechnisch mengsel' van suiker en kaliumnitraat", zo staat in een document.

Het duo wordt ervan beschuldigd illegaal de grens tussen Amerikaanse staten te hebben overgestoken in het bezit van explosieven. De oudste van de twee, die assistent-professor is, wordt er eveneens van verdacht les in explosieven te hebben gegeven aan de universiteit, "met mogelijk terroristische bedoelingen". Hij riskeert 20 jaar cel.

© MAROKKO.NL 2008
egyptisch teroristen studenten verenigde staten vuurwerk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?