Ongeboren tweeling redt mama van baarmoederhalskanker
Ongeboren tweeling verhelpen mama van tumor in baarmoederhals tijdens zwangerschap.
02 February 2008
lifestyle

Toen Michelle Stepney (35) uit het Britse Cheam haar ongeboren tweeling in haar buik voelde trappen, besefte ze niet dat haar dochtertjes op die manier haar leven zouden redden. Michelle wist immers niet dat ze baarmoederhalskanker had, tot haar tweeling de tumor naar buiten schopte.

Michelle was 17 weken zwanger toen ze in allerijl naar het ziekenhuis gebracht werd met hevige bloedingen. Ter plaatse bleek echter dat het niet om een miskraam ging, maar dat haar tweeling een tumor in haar baarmoederhals naar buiten had geduwd. "Ik had ze voelen schoppen in mijn buik, maar ik wist toen nog niet hoe belangrijk dat voor mij zou zijn", zegt ze.

Haar ongeboren tweeling redde dus haar leven. "Zonder de tweeling hadden de dokters te laat ontdekt dat ik kanker had." Vervolgens moest Michelle een vreselijke beslissing nemen. Ze had chemotherapie en een hysterectomie nodig om de kanker te overleven. Daardoor zou ze echter haar tweeling verliezen. "Maar ik had mijn leven te danken aan mijn twee meisjes", zegt Michelle. "Ik kon echt niet instemmen met een beëindiging van de zwangerschap." Dus beslisten de dokters om Michelle beperkte chemotherapie te geven, om uitzaaiingen te voorkomen tot de tweeling geboren werd, aldus Gva.be.

"De dokters hadden dit al eerder gedaan bij zwangere vrouwen, maar nog nooit bij iemand die zwanger was van een tweeling", vertelt Michelle. "Het was echter onze enige hoop." Om de twee weken kreeg ze chemotherapie. "Ik heb doodsangsten uitgestaan om wat de chemo met mijn kindjes zou doen. Maar ze bleven goed groeien, dat was een enorme opluchting."

Na 33 weken zwangerschap, in december vorig jaar, voerden de dokters een keizersnede uit en werden Alice en Harriet geboren. "Ze hadden geen haar door de chemotherapie, maar voor de rest waren ze gezond", vertelt de mama. "Toen ik ze voor het eerst hoorde huilen, klonk dat als het mooiste geluid ter wereld."

Vier weken na de bevalling onderging Michelle een hysterectomie, en tests wezen uit dat de kanker zich niet verspreid had. De tweeling heeft intussen zijn eerste verjaardag gevierd. "Ze zijn op gewicht en eten prima", zegt hun trotse moeder.

Michelle krijgt volgende week de 'Woman of courage'-prijs van de organisatie Cancer Research UK. "Ik heb zoveel geluk gehad", zegt ze. "Op een dag zal ik aan mijn meisjes kunnen vertellen hoe ze het leven van hun mama gered hebben."

tweeling baarmoeder kanker michelle stepney
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi