Twee gehandicapte vrouwen bij aanslagen gebruikt

buitenland
94
2 feb '08
Voor de aanslagen van vrijdag in Bagdad zijn twee geestelijk gehandicapte vrouwen gebruikt.

De aanslagen waren op twee dierenmarkten, waarbij in totaal 73 doden en bijna 170 gewonden vielen.

De vrouwen droegen bomgordels die van afstand tot ontploffing werden gebracht. Een Iraakse legerwoordvoerder in Bagdad zei dat de vrouwen het syndroom van Down hadden.

De meeste doden, namelijk 46, vielen op de Al-Ghazl huisdierenmarkt in het centrum van de stad, waar een van de twee vrouwen werd opgeblazen. Zeker honderd mensen raakten bij deze aanslag gewond. Twintig minuten later werd de tweede aanslag gepleegd, op een vogelmarkt in de overwegend sjiitische wijk Nieuw-Bagdad. Daarbij vielen zeker 27 doden en 67 gewonden.

Ryan Crocker, de Amerikaanse ambassadeur in Irak, zei in een interview dat de aanslagen aantonen dat Al-Qaida 'een andere, dodelijke manier' heeft gevonden om Irak te destabiliseren. Crocker zei dat Al-Qaida beschadigd is, maar kennelijk nog steeds in staat en vastberaden om aanslagen te plegen. De ambassadeur zei ook dat Iran opstandelingen in Irak van wapens en explosieven voorziet.

De Al-Ghazl-markt is de afgelopen jaren vaker het doelwit geweest van een aanslag. In november ontplofte er een bom in een kist met vogels. Toen vielen er zeker vijftien doden. De gecombineerde aanslag is de meest dodelijke in Bagdad sinds april, toen er bij een autobomaanslag 116 mensen omkwamen en 145 gewond raakten. Sinds november zijn in Irak zeker vier aanslagen gepleegd door vrouwen. Dit meldt parool.nl

© MAROKKO.NL 2008
geestelijk gehandicapt
bagdad
aanslagen
al-qaida
al-ghazl-markt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi