Feyenoord maatje te klein voor Ajax

161
3 feb '08
Feyenoord mag zich alleen nog outsider voor de titel noemen na de kansloze nederlaag in de klassieker, waarin Ajax nog mild was voor de Rotterdammers (3-0).

Het begint voor Feyenoord ernstige vormen aan te nemen. De Rotterdammers moeten in de tweede helft de schade zien te repareren die ze door een slaperig begin onnodig hebben opgelopen. Ook tegen het furieus gestarte Ajax lag in de eerste helft de nederlaag van Feyenoord besloten.

Al na vijftien seconden (!) was er de eerste waarschuwing aan het Rotterdamse adres. Na een slippertje van Kevin Hofland nam Klaas-Jan Huntelaar het Feyenoord-doel onder vuur. Een knappe reactie van Henk Timmer voorkwam een dramatische start van de klassieker.

Het bleek uitstel van executie. John Heitinga brak na acht minuten de ban voor de Amsterdammers, die in de eerste 45 minuten verzuimden de wedstrijd voortijdig te beslissen. Met name Luis Suárez mocht zich dat aanrekenen. Na ruim een half uur schoot hij voor een vrij doel van vijf meter over, aldus Vi.nl.

Ondanks een voorzichtig herstel van Feyenoord verdubbelde Ajax op slag van rust de marge. Tim de Cler, die ondanks een voetblessure aan de aftrap stond, verdedigde onzorgvuldig uit. Gabri profiteerde en leverde een voorzet af die door Huntelaar keihard werd binnen gekopt.

De tweede Amsterdamse treffer nam de spanning weg uit de klassieker. Feyenoord was niet bij machte de achterstand te verkleinen. Sterker nog, het was aan Ajax te danken dat de nederlaag geen grotere vormen aannam. Onder anderen Kenneth Perez en Kennedy Bakircioglu kozen voor de verkeerde oplossingen, waar Timmer knap redde bij inzetten van Huntelaar en Thomas Vermaelen.

In blessuretijd kreeg Huntelaar waar hij de hele wedstrijd op aasde. Op aangeven van Rasmus Lindgren, die meteen in de basis begon na zijn transfer, schoof de spits met een volley de bal fraai achter Timmer.

Dankzij de overwinning nam Ajax de tweede plaats over van SC Heerenveen, dat Feyenoord wel voorblijft op de ranglijst. De Amsterdammers hebben een achterstand op PSV van acht punten.