Marokko Certificaat van ABN Amro

economie
0
4 feb '08
De beursrendementen zijn er indrukwekkend, dus ziet het ene na het andere Afrikafonds het licht.

De jongste aanwinst is het Marokko Certificaat van ABN Amro. Maar is het wel slim om in één land te beleggen? Op naar Afrika

Het rommelt op Europese, Amerikaanse en Aziatische beurzen, dus zijn beleggers naarstig op zoek naar alternatieven. De meeste Afrikaanse beurzen hebben de storm van de afgelopen weken goed doorstaan. Geen wonder dat er een ware hausse is van Afrikafondsen, aldus z24.nl.
ABN Amro speelt enthousiast in op deze trend, sinds een week ook met het Marokko Certificaat. Het product heeft beursnoteringen in Amsterdam en New York en dagelijks verhandelbaar.

Het Marokkocertificaat vertoont grote overeenkomsten met een indexfonds. Het belegt in de CFG 25 Index, de hoofdgraadmeter van de beurs van Casablanca.

De afgelopen twaalf maanden - dus inclusief het grootste deel van januari - is de Marokkaanse index 26 procent in waarde gestegen. Dat is weliswaar minder dan de beursprestaties van enkele andere Afrikaanse mogendheden, zoals Nigeria (plus zestig procent) en Egypte (plus 44 procent), maar nog altijd stukken beter dan de AEX-index (minus twaalf procent).
Marokko wordt door ABN Amro gepresenteerd als een opkomende economie, die de deuren naar de buitenwereld wijd heeft opengezet. Het land is volop aan het hervormen, lid van de wereldhandelsorganisatie en heeft vrijhandelsovereenkomsten getekend met de Europes Unie, Amerika en Turkije. De buitenlandse investeringen in het land zitten stevig in de lift.
Met het certificaat van ABN Amro speculeer je erop dat dit alles leidt tot een hogere economische groei en dito beurskoersen.

Of Marokkaanse aandelen een gouden greep blijken, is niettemin onzeker. Want ondanks de groeiende belangstelling van buitenlandse investeerders, vertoont het nationaal inkomen van Marokko geen stijle lijn omhoog. Het land leunt nog steeds sterk op de wisselvallige landbouwsector. Afgelopen jaar werd de economische groei gedempt door hardnekkige droogte.
Marokko wordt al jaren voorbijgestreefd door landen als Zuid-Afrika, Nigeria en Egypte, die dankzij hun grondstoffenrijkdom optimaal profiteren van de opmars van China.
Daar komt nog bij dat de keuze voor één land per definitie meer risico met zich meebrengt dan een belegging met regionale of wereldwijde spreiding.
Verder lopen beleggers een wisselkoersrisico, omdat de CFG-index in Marokkaanse dirham noteert en de waarde van het certificaat in euro’s. 


De beheerkosten van het Marokkocertificaat bedragen 1,25 procent per jaar. Dat is 0,25 procentpunt lager dan het gemiddelde Afrikafonds, maar pittig vergeleken met het gemiddelde indexfonds. 

Specifiek op Marokko gerichte beleggingen zijn met een lantaarntje te zoeken. Maar er bestaan wel diverse beleggingsfondsen gericht op Afrika of op de grondstoffenrijkdom in dit continent. Die zorgen voor wat meer spreiding dan een landencertificaat.
Mocht Marokko een inhaalslag maken ten opzichte van andere Afrikaanse landen, dan profiteer je daar met een breed fonds minder van dan met een gericht gokje op de beurs van Casablanca.

© MAROKKO.NL 2008
economie beurs marokko abn amro beleggen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?