Groot-Brittannië wilde trainingskamp Taliban

buitenland
2
4 feb '08
Groot-Brittannië wilde in het zuiden van Afghanistan een trainingskamp bouwen voor zo'n 2000 Taliban-strijders. Dat meldden Britse dagbladen maandag.

Het kamp was onderdeel van een geheim programma. Zelfs de Afghaanse president Hamid Karzai wist niets van al die plannen, aldus volkskrant.nl

De ontdekking, die de Afghaanse geheime dienst deed in december, leidde tot woede bij de regering in Kabul. De regering had het gevoel dat de Britten achter haar rug om onderhandelde met de Taliban. Zij reageerde hierop door met kerst twee buitenlandse diplomaten het land uit te zetten. De precieze reden waarom het tweetal plotseling het land moest verlaten, was toen nog onduidelijk.

In het kamp in de provincie Helmand zouden 2000 voormalige Taliban-strijders niet alleen een beroepsopleiding moeten krijgen. Ook zouden zij militair getraind moeten worden en de Britten wilden hen voorzien van onder meer laptops, satelliettelefoons en gps-navigatie. De Afghanen waren bang dat deze milities niet trouw zouden zijn aan de regering in Kabul. Volgens dagblad The Independent wilden de Britten de Taliban-strijders leren hoe ze via beveiligde satelliettelefoons rechtstreeks met Britse functionarissen konden bellen. ‘Waarom hielden ze het geheim’, aldus een Afghaanse functionaris. ‘Wat was hun motief om het ons niet te vertellen?’

De Afghaanse geheime dienst trof de plannen in december aan op een geheugenstick in bezit van een groep westerse diplomaten en Afghanen die door Helmand reisden. Westerse en Afghaanse bronnen hebben het bestaan van het plan anoniem bevestigd. Maar niemand wil er openlijk over praten.
 
Een van de slachtoffers van het wantrouwen tussen Londen en Kabul is diplomaat Paddy Ashdown. Karzai blokkeerde vorige maand de aanstelling van de Brit tot speciaal VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan, mede vanwege de Britse plannen in Helmand, aldus bronnen in de Financial Times.

De woordvoerder van de Britse premier Brown wilde maandag alleen kwijt dat Londen op geen enkele wijze samenwerkt of wil samenwerken met de Taliban. Hij tekende wel aan dat Afghanistan zelf voorstander is van opnemen van lokale milities in de reguliere defensiemacht en dat die nieuwe troepen getraind moeten worden. Groot-Brittannië steunt Afghanistan daarin ‘maar in nauw overleg met de regering in Kabul’.

© MAROKKO.NL 2008
groot-brittannië
taliban
trainingskamp
hamid karzai
geheime dienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?