Burgemeester vrijgesproken van overtreding Turkse alfabet

buitenland
0
6 feb '08
Burgemeester Osman Baydemir is door een Turkse rechtbank vrijgesproken van het overtreden van de wet op gebruik van het Turkse alfabet.

Osman Baydemir is burgemeester van de stad Diyarbakir. Het overgrote deel van de inwoners van deze stad is Koerds.

De burgemeester is aangeklaagd omdat hij de uitnodigingen voor een kunst- en cultuurfestival niet alleen in het Turks heeft verstuurd, maar ook in het Engels, Armeens, Zaza en Koerdisch.

Dat laatste werd door de aanklager beschouwd als illegaal. Baydemirs advocaat, Muharrem Erbey, had betoogd dat de gemeente wel vaker mensen uitnodigt in andere talen dan Turks. Muharrem Erbey vindt dat de burgemeester op deze manier juist respect heeft getoond voor de Anatolische cultuur.

Baydemir werd ook vrijgesproken van misbruik van zijn bevoegdheden. Daarvan was hij ook beschuldigd omdat hij de kaarten uit het gemeentelijk budget had laten betalen.

Tegen de burgemeester lopen nog verscheidene rechtszaken. Zo wordt hij verdacht van steun aan de (verboden) Koerdische afscheidingsbeweging PKK, omdat hij op een conferentie in Londen had staan praten voor een portret van de gevangenzittende PKK-leider Abdullah Öcalan. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
turkse alfabet
burgemeester osman baydemir
kunst- en cultuurfestival
pkk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi