Volgens aartsbisschop is invoering sharia onvermijdelijk

buitenland
0
7 feb '08
De invoering van onderdelen van de islamitische wetgeving (sharia) lijkt in Groot-Brittannië onvermijdelijk.

Dat heeft aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury donderdag gezegd in een interview met de BBC-radio. Williams is het hoofd van de Anglicaanse Kerk.

De Britten moeten volgens de anglicaanse leider leren inzien dat sommigen van hun landgenoten geen band met het Britse rechtssysteem hebben. Aanvaarding van delen van de islamitische wetgeving over het huwelijk en financiële kwesties kan de maatschappelijke samenhang bevorderen, meent Williams.

Williams zegt dat moslims niet moeten worden gedwongen tot een keuze tussen loyaliteit aan hun cultuur en aan de staat. Van de sharia bestaat mede door ‘sensationele berichtgeving over opiniepeilingen’ geen juist beeld.

Williams beklemtoont dat ‘niemand die bij zinnen is’ in Groot-Brittannië de onmenselijkheden wil invoeren die in sommige islamitische staten met de toepassing van de sharia verbonden zijn, zoals het afhakken van handen of de achterstelling van vrouwen.

De opmerkingen van Williams zullen waarschijnlijk de discussie over de multiculturele samenleving in Groot-Brittannië opnieuw doen oplaaien.

Vorige maand zei de anglicaanse bisschop van Rochester, Michael Nazir-Ali, dat niet-moslims misschien nog amper in sommige delen van het land kunnen wonen en werken. Hij zei dat het beleid van de regering in Londen de verdeeldheid in de bevolking bevordert.

Nazir-Ali, de eerste allochtone bisschop in de Britse Anglicaanse Kerk, werden de opmerkingen niet in dank afgenomen. Hij werd met de dood bedreigd en kreeg beveilging. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
sharia
aartsbisschop
rowan williams
groot-brittannië
bbc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?