Marokko schenkt extra aandacht aan emigranten

buitenland
0
8 feb '08
Een speciale adviesraad voor Marokkanen in het buitenland wil de betrokkenheid van emigranten bij het moederland bevorderen.
Koning Mohammed VI zocht overal naar adviseurs voor zijn raad van Marokkanen in het buitenland. 37 heeft hij er nu benoemd, emigranten uit landen die variëren van Nederland tot de Verenigde Arabische Emiraten. Zij gaan de koning en zijn regering de komende vier jaar advies geven over problemen die hun gemeenschappen ondervinden met betrekking tot hun moederland.

In Nederland trok de Raad de aandacht toen PvdA-Kamerlid Khadija Arib betrokken bleek bij de oprichting. Door die activiteit werd zij beschuldigd er een dubbele loyaliteit op na te houden.
„Maar er is geen enkele natiestaat die de banden met zijn staatsburgers opgeeft”, zo rechtvaardigt voorzitter Driss Elyazami het initiatief. Net als bijvoorbeeld Frankrijk en Italië een raad hebben voor hun onderdanen in het buitenland, heeft Marokko dat nu ook, zegt hij.

De Raad zal de regering onder meer gaan adviseren over de mogelijkheden voor Marokkanen in het buitenland om mee te doen aan het politieke leven in Marokko, zoals deelnemen aan de nationale verkiezingen. Daarnaast zal de Raad voorstellen doen om Marokkanen in het buitenland meer te betrekken bij het economische en culturele leven in Marokko en hoe problemen van juridische aard, zoals bij echtscheiding, op te lossen, aldus Trouw.nl.

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van buitenlandse zaken wonen er ruim drie miljoen Marokkanen buiten de landsgrenzen. Dat is ruim 10 procent van de totale bevolking. In 2005 maakten zij meer dan veertig miljard dirham naar huis over (3,7 miljard euro), 9 procent van het bruto binnenlands product.

Uit een enquête van de Raad blijkt dat Marokkanen zich verbonden voelen met hun moederland en ook graag betrokken willen blijven. „Het is niet alleen de staat die dit oplegt”, benadrukt Elyazami. De huidige koning wil op een andere manier dan zijn vader, Hassan II, zijn onderdanen en hun middelen behouden voor het land. Hassan liet de zogenoemde Amicales, handlangers van de Marokkaanse geheime dienst in het buitenland, precies bijhouden wie waar politiek actief was. Veel voormalige politieke vluchtelingen, gevlucht voor zijn regime, hebben daar onder geleden.

„Het is nu aan ons, de tweede en derde generatie”, zegt Souad Talsi, juridisch raadgever in Londen en net door de koning benoemd. Talsi zou bijvoorbeeld graag zien dat Marokkanen die in Groot-Brittannië een pensioen hebben opgebouwd naar Marokko kunnen terugkeren zonder hun pensioen en toegang tot de Britse gezondheidszorg kwijt te raken. „Dat is voor deze ouderen hun ultieme droom”, legt ze uit.

Als geen ander kennen de raadsleden de problemen die een dubbele nationaliteit kunnen geven, zegt Talsi. „Dat is een groot voordeel. Waarom moet een vrouw terugkeren naar Marokko om te scheiden en kan ze niet op de ambassade scheiden, vraagt ze zich af. En ook voor het doorgeven van de Marokkaanse nationaliteit moet ze naar Marokko komen. Sinds vorig jaar kunnen vrouwen hun kind de Marokkaanse nationaliteit geven. Daarvoor liep de overlevering alleen via de mannelijke lijn. Al deze nieuwe rechten moeten Marokkaanse onderdanen ook in het buitenland kunnen opeisen, vindt Talsi.

Voorzitter Elyazami is het met haar eens. „Maar de Marokkaanse overheid moet in geen geval de integratie van Marokkanen in hun migratieland belemmeren.” Van de uiteindelijke vijftig leden komen er vier uit Nederland: de historica Nadia Bouras, de activist Mohamed el Ouafrassi, de imam Khemmar El Bakkali en Abdou Menebhi van de welzijnsorganisatie EMCEMO.
© MAROKKO.NL 2008
marokko koning mohammed vi driss elyazami souad talsi khadija arib

Populaire tags
caf
verenigde staten
iran
championsleague
benjamin netanyahu
verenigd koninkrijk
gazastrook
frankrijk
jemen
israel
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
moord
afrika cup
rabat
eredivisie
daesh
mohammed vi