De hersenen van vrouwen werken goed

algemeen
9
8 feb '08
Vrouwen zullen in de toekomst steeds meer posities in de top vervullen.

Dat komt niet door de regering die vrouwen aan de top wil, maar door de hersenen van vrouwen. Jan-Willem van den Brandhof, specialist op het gebied van praktische breintechnieken, heeft dit onderzocht, aldus SUM.nl 

De hersenen van vrouwen maken over het algemeen 20 tot 30 procent meer verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft. Een goede samenwerking tussen de beide helften zorgt er voor dat het brein optimaal benut wordt. Dat bij mannen de hersenen niet zo goed samen werken komt voor een deel door het hormonale systeem dat bij vrouwen anders is. Bij vrouwen is het corpus callosum, dat de hersenhelften met elkaar verbindt, beter ontwikkeld waardoor ze beide hersenhelften vaker gelijktijdig kunnen gebruiken.

Net zoals hersenen dus goed samenwerken als beide helften elkaar helpen, zo kan het bestuur van een organisatie het beste functioneren als er vrouwen én mannen inzitten. Alleen maar vrouwen in een bestuur is dus ook niet goed. Uit een groot aantal wetenschappelijke publicaties blijkt dat ondernemingen financieel beter presteren als er meer vrouwen in de top zitten. Desondanks zijn er daar nog steeds weinig van te vinden. Van de bestuurders en commissarissen van de 300 grootste Europese bedrijven is 8,5 procent vrouw.

Waarom zitten er nou niet meer vrouwen aan de top? Uit onderzoek blijkt dat dat komt omdat bedrijven hun zoektocht naar topbestuurders nog teveel richten op mannen. Ook moeten ze flexibel omgaan met flexwerken en onderbrekingen in de carrière, bijvoorbeeld vanwege moederschap.

In Noorwegen heeft de regering een maatregel opgesteld: vanaf 1 januari moeten de raden van bestuur van Noorse bedrijven voor 40 procent uit vrouwen bestaan. Zo niet, dan riskeren de bedrijven hun voortbestaan. Waarschijnlijk hoeven we in Nederland niet zover te gaan. Van den Brandhof verwacht dat vrouwen een enorme inhaalslag gaan maken.

© MAROKKO.NL 2008
vrouwen
jan-willem van den brandhof
breintechnieken
hersenen
corpus callosum
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi