Elektrische stoel in VS verleden tijd

buitenland
2
9 feb '08
Terechtstellingen door middel van de elektrische stoel behoren in de Verenigde Staten tot het verleden.

De Amerikaanse staat Nebraska schafte vrijdag als laatste staat de stoel af nadat het statelijk hooggerechtshof de executiemethode als wrede en ongewone straf en dus als onconstitutioneel had bestempeld.

Helemaal verdwenen is de stoel echter nog niet. In zeven staten waar de doodstraf nog wordt opgelegd, kan in theorie een deel van de ter dood veroordeelden zelf nog vragen om de stoel in plaats van een dodelijk injectie. Vaak zal dat vermoedelijk echter niet gebeuren. Tal van getuigenverklaringen in het verleden spreken van een pijnlijke en onmenselijke dood.

De executie van Alle Lee Davis in 1999 in Florida was bijvoorbeeld een weinig verheffende voorstelling en leidde tot afschaffing van de stoel in Florida. Rechter Shaw van het hooggerechtshof in die staat concludeerde dat foto's van de gedetineerde een man lieten zien ‘die op brute wijze was doodgemarteld uit naam van de burgers van Florida’.

Het gebeurt niet zelden bij elektrocutie dat de ogen uit hun kassen springen, mensen op alle mogelijk plekken beginnen te bloeden, haren in brand vliegen, veroordeelden zichzelf bevuilen en dat hersenen gekookt lijken te zijn, stelt het Amerikaanse centrum tegen de doodstraf DPIC. Het weerhoudt de staten Illinois en Oklahoma er vooralsnog niet van de executiemethode te schrappen als back-upmethode mochten dodelijke injecties als onconstitutioneel worden bestempeld.

De staat New York liet in 1888 de eerste elektrische stoel bouwen. Twee jaar later werd hij voor het eerst gebruikt op William Kemmler. Elektrocutie werd gezien als een humanere straf dan ophanging en werd snel populair in de VS. Halverwege de vorige eeuw was het de meest gebruikelijke vorm van executie.

Sinds de introductie van de dodelijke injectie in 1977 is het aantal staten waar de elektrische stoel dienst deed gestaag afgenomen. In 1999 werd de methode nog in vier staten gehanteerd. In de daaropvolgende jaren verdween de stoel echter uit de staten Alabama, Florida en Georgia. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
verenigde staten
elektrische stoel
doodstraf
executie
alle lee davis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi