sport
0
10 feb '08
AZ heeft in Nijmegen een ware afdroging gekregen.

NEC was in eigen huis veel te sterk voor de Alkmaarse formatie, aldus Voetbalprimeur.nl. De ploeg van Mario Been won dan ook terecht met 5-2.

AZ kende een desastreuze middag in Nijmegen. Binnen 25 minuten keek de ploeg van trainer Louis van Gaal al tegen een achterstand van 4-1 aan. En dat terwijl de Alkmaarders het duel nog wel zo hoopvol waren begonnen. Na drie minuten rondde aanvoerder David Mendes da Silva een vloeiende aanval over de linkerflank af.

Het doelpunt, dat toch een oppepper voor de geplaagde Alkmaarders had moeten betekenen, leek AZ echter te verlammen. NEC kon vrijuit combineren en gaf AZ een lesje in effectiviteit. In vijftien minuten tijd scoorde de degradatiekandidaat liefst vier keer.

Bij het eerste doelpunt liet Ryan Donk, vorig seizoen nog een ongenaakbare mandekker, zich simpel aftroeven door Youssef El-Akchaoui. Die stuurde Kevin Bobson alleen op AZ-doelman Boy Waterman af en de vleugelspeler rondde beheerst af (1-1). Nauwelijks drie minuten later werd Waterman opnieuw gepasseerd, door een vlammend schot van Brett Holman vanaf zestien meter.

De volgende die bij AZ in de fout ging, was linksback Sebastien Pocognoli. De Belg liet Jeremain Lens ontsnappen en trok in het strafschopgebied aan de noodrem. NEC's clubtopscorer Jhon van Beukering ontfermde zich dankbaar over dit buitenkansje, 3-1. En nog was het doelpuntenfestijn in Nijmegen niet over. Peter Wisgerhof kon in de 25e minuut volledig ongedekt een vrije trap van uitblinker El-Akchaoui achter Waterman koppen.

Het was schrijnend om te zien hoe AZ met deze tegenslagen omging. De frivool aanvallende ploeg van vorig seizoen trok zich regelmatig met elf man terug op de eigen helft om verder onheil te voorkomen. AZ kreeg in de eerste zeven wedstrijden na de winterstop al twintig doelpunten tegen en wist alleen te winnen bij De Graafschap. De afstraffing in Nijmegen leek een kopie van de wedstrijd bij SC Heerenveen, die met 4-0 verloren ging. Ook toen konden de Alkmaarders niet meer dan de schade proberen beperkt te houden.

Van Gaal liet in Nijmegen clubtopscorer Ari (8 doelpunten) buiten de basis. Hij gaf de voorkeur aan de Deen Poulsen, die in de winterstop overkwam van FC Midtjylland. Afgezien van zijn knappe voorbereiding bij het doelpunt van Mendes da Silva, kon Poulsen geen moment overtuigen. Ari kwam overigens na rust in het veld voor de Italiaanse spits Graziano Pellè. Ook de Braziliaan kon niets meer aan de achterstand doen. Invaller Jeroen Drost zorgde zelfs nog voor 5-1. Mounir El Hamdaoui liet vlak voor tijd nog een tweede AZ-doelpunt aantekenen. Oranje-international Demy de Zeeuw was er toen al lang niet meer bij. De middenvelder speelde voor rust dramatisch en keerde na de pauze niet meer terug op het veld.

Van Gaal zei de afgelopen weken regelmatig dat AZ theoretisch nog kampioen kan worden. In werkelijkheid lijkt AZ door de zesde verliesbeurt na de winterstop zelfs Europees voetbal te kunnen vergeten. Concurrenten voor de negende plek als Roda JC en Vitesse wonnen dit weekeinde wel en staan inmiddels respectievelijk acht en negen punten voor op de ploeg van Van Gaal. AZ wacht bovendien de komende weken moeilijke wedstrijden tegen FC Groningen, Roda JC, FC Twente, Feyenoord en FC Utrecht.