Erdogan roept Turken op niet teveel aan te passen

buitenland
408
11 feb '08
16.000 Turken uit verschillende landen waren aanwezig tijdens een rede van Erdogan in een stadion in Keulen.

Erdogan: Niet te veel integreren AMSTERDAM - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de 1,7 miljoen Turken in Duitsland zondag opgeroepen zich niet te veel aan te passen aan de Duitse maatschappij. Tijdens een rede in een stadion in Keulen verklaarde de regeringsleider: „assimilatie is een misdaad tegen de menselijkheid”. De toegestroomde 16.000 Turken kwamen niet alleen uit Duitsland maar ook uit Nederland, België en Frankrijk, aldus Telegraaf.nl.

„Ik begrijp heel goed dat jullie tegen assimilatie zijn. Er kan van jullie niet verwacht worden dat jullie assimileren”, stelde Erdogan. Hij zei dat het goed is om de Duitse taal te leren. „De Turkse taal mag echter niet achterblijven”, aldus de premier. Tot enthousiasme van zijn gehoor benadrukte hij het belang van het in ere houden van de Turkse cultuur.
Erdogan riep op tot een nauwgezet onderzoek van de woningbrand een week geleden in Ludwigshafen, waardoor negen Turken om het leven kwamen. Aan de brand liggen mogelijke racistische moetieven ten grondslag maar zeker is dat volgens de Duitse autoriteiten niet. Volgen Erdogan heeft Turkije zelf onderzoekers naar Duitsland gestuurd om de brand te onderzoeken. „De zaak moet opgehelderd worden”, aldus Erdogan.
De regeringsleider benadrukte dat Turken in Europa niets van doen hebben met haat, vijandigheid, strijd en geweld. Wel moeten ze volgens hem beter en zelfbewuster hun interessen najagen. „Al meer dan veertig jaar dragen Turken bij aan de economische ontwikkeling in Duitsland.” Tegen deze achtergond bezien kan men zich afvragen waarom er nog geen Turkse burgemeesters zijn, gind Erdogan verder. Ook moeten er in Europese landen meer Turkse parlementariërs komen.

© MAROKKO.NL 2008
erdogan turken duitsland integratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi