Rode rozen in Saoedi-Arabië zijn verboden

buitenland
0
11 feb '08
In de aanloop naar Valentijnsdag hebben de autoriteiten in Saoedi-Arabië de verkoop van rozen en andere rode producten verboden.

Op de zwarte markt gaat de rozenprijs vier keer over de kop. Klanten bestellen hun verboden rode rozen voor Valentijnsdag weken van tevoren. 'We bezorgen de boeketten soms midden in de nacht,' zegt een bloemist in Riyaad.

Dat meldt de Saudi Gazette maandag. Volgens winkeliers in de hoofdstad Riyaad bezochten agenten van de Commissie ter Promotie van de Deugd en Preventie van de Zonde zaterdag bloemisten en cadeaushops met het bevel alle roodkleurige producten uit de schappen te halen.

Het verbod op rode spullen geldt tot Valentijnsdag, aanstaande donderdag. Ging het zaterdag nog om waarschuwingen, de avond tevoren doen agenten van de commissie doorgaans invallen in de winkels en nemen de verderfelijke rode waar in beslag.

In het streng-islamitische koninkrijk is het verboden om andere feestdagen te vieren dan het einde van de Ramadan en de Haj - de jaarlijkse pelgrimstocht.

Maar Valentijnsdag geniet bijzondere afkeer onder religieuze leiders. Het is een westers feest dat 'immorele relaties tussen ongetrouwde mannen en vrouwen aanmoedigt', aldus een islamitische geleerde in de Saudi Gazette. Zulke relaties zijn bij wet verboden in Saoedi-Arabië.

Immoreel of niet, veel jonge Saoedi's laten zich niet weerhouden om de veertiende februari toch hun liefde voor de ander te belijden.

Op de zwarte markt zijn rode rozen nog wel te krijgen - al zal de prijs donderdag minstens verviervoudigd zijn. Anderen sturen berichten via internet, of reizen af naar het nabijgelegen Dubai om Valentijnsdag in vrijheid te vieren. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
saoedi-arabië
rozen
valentijnsdag
verbod
commissie ter promotie van de deugd en preventie van de zonde
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?