'Moslim studenten' winnen terrorismezaak

buitenland
6
13 feb '08
De veroordelingen van vijf jonge moslims wegens het bezit van extremistisch materiaal zijn woensdag in Londen door een hooggerechtshof ongedaan gemaakt.

Dat meldt de BBC, aldus volkskrant.nl

Volgens de opperrechter is niet bewezen dat de mannen terroristische bedoelingen hadden. Hij liet ze daarom gaan.

Een jury veroordeelde de studenten in juli 2007 toen de leden hoorden dat de moslims geobsedeerd waren door jihadistische websites en literatuur. De studenten uit Bradford en Ilford kregen straffen opgelegd variërend van twee tot drie jaar.

Volgens het openbaar ministerie wilden de mannen naar Pakistan gaan om daar te trainen voor de jihad. De studenten ontkenden echter extremistische visies te hebben en sommigen zeiden de ideologie te onderzoeken. De vijf studenten, in de leeftijd van 20 tot 23 jaar, waren allen aanwezig in het hooggerechtshof.

Advocaten van de moslims zeiden dat de uitspraak enorme gevolgen heeft voor andere vervolgingen voor terrorisme. Volgens de BBC zijn er drie andere veroordelingen geweest onder deze wetgeving. Meerdere zaken worden dit jaar voor het hooggerechtshof verwacht.

‘Voor deze uitspraak konden jonge islamitische mannen alleen al worden veroordeeld voor het kijken naar materiaal dat in verband kan worden gebracht met terrorisme’, aldus een van de advocaten. ‘Mijn veroordeling was een testcase onder de terrorismewet van 2000’, zei een van de vrijgesproken moslims. Een andere advocaat noemde het besluit van de opperrechter een ‘historische uitspraak’.

© MAROKKO.NL 2008
groot-brittannië
terrorisme
hooggerechtshof
studenten
bbc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?