Schaamlipvergroting in Rwanda is schoonheidsideaal

buitenland
149
14 feb '08
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft schaamlipvergroting op de lijst van genitale verminkingen geplaatst.

 Maar deze ingreep is voor vrouwen in Rwanda een schoonheidsideaal. Zo beginnen de vrouwen al op jonge leeftijd met het oprekken van hun kleine schaamlippen, omdat het zowel voor henzelf als voor hun partner plezierig is.

Dat hebben Marian Koster (sociologe) en Lisa Price (antropologe) van de Wageningen Universiteit toevallig ontdekt, toen zij in Rwanda waren voor een promotieonderzoek naar de gevolgen van de genocide in dat land.
 
Tot nu toe was niet bekend dat vrouwen in een aantal Afrikaanse landen vrijwillig aan schaamlipvergroting doen. De Wageningse onderzoeksters publiceren over hun ontdekking in het februarinummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Culture, Health en Sexuality.

Rwandese meisjes maken een pasta van soorten onkruid dat in Afrikaanse landen overal groeit. Die pasta smeren ze op hun kleine schaamlippen, die ze daarna met de hand uitrekken. Onderzoek van Koster en Price heeft aangetoond dat de gebruikte plantensoorten een sterke antibacteriële werking hebben en mogelijk ook voor lichte verdoving zorgen.

De meisjes houden hun handelwijze meestal tot aan hun trouwdag vol. Dan zijn de geslachtsdelen centimeters langer geworden. Het ritueel is in Rwanda zo inburgerd onder vrouwen, dat zelfs kranten en radio er positieve aandacht aan besteden, stelt Koster.

Volgens de WHO valt schaamlipvergroting onder dezelfde noemer als vrouwenbesnijdenis. Koster vindt dat op basis van haar onderzoek niet terecht. ‘Ik ben geen voorstander van welke genitale ingreep dan ook, maar vrouwen in Rwanda ervaren dit helemaal niet als verminking. De methode die ze gebruiken is voor hun lichaam niet schadelijk en volgens hen is de seks veel beter. Je moet uitkijken dat je geen cultuuruiting gaat bestrijden.’ Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
rwanda
schaamlipvergroting
wereldgezondheidsorganisatie
vrouwenbesnijdenis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi