Nieuwe grondwet voor Kenia

buitenland
0
14 feb '08
De politieke partijen in Kenia zijn het er overeens om binnen een jaar een nieuwe grondwet te schrijven.

De reden is om een einde te maken aan de verkiezingscrisis. Dat heeft een regeringsonderhandelaar donderdag laten weten, aldus volkskrant.nl

‘Beide partijen zijn het eens geworden over een breed scala aan onderwerpen, waaronder een nieuwe grondwet’, aldus Mutula Kilonzo. Wel hebben de partijen nog geen akkoord bereikt over de regeringsstructuur voor het komende jaar. Functionarissen van de oppositie waren niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar. 

Annan en de onderhandelaars hebben zich nu twee dagen op een geheime locatie opgesloten. Doel is het vinden van een oplossing voor de crisis die na de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki in december is ontstaan. Oppositieleider Raila Odinga beschuldigde Kibaki ervan de verkiezingen te hebben gestolen. De protesten ontaardden in etnisch geweld dat meer dan duizend mensen het leven kostte en zeker 600 duizend op de vlucht dreef.

Tijdens de besprekingen, die vermoedelijk gehouden worden in een safarihut in het nationaal park Tsavo West in Zuid-Kenia, geldt een nieuwsstop. Onderhandelaars lieten voor de nieuwsstop weten dat de oppositie een machtsdeling wilde aanbieden voor de periode van twee jaar. Daarna zouden nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden.

Volgens Kilonzo werden de partijen het ook eens over ‘belangrijke grondwettelijke, rechtskundige en institutionele hervormingen’ in een document van vier pagina's. De partijen gaan maandag verder met de onderhandelingen, bijgestaan door Kofi Annan.

© MAROKKO.NL 2008
kenia
grondwet
verkiezingen
annan
president mwai kibaki
oppositieleider raila odinga
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi