"Ajax moet van beurs"

sport
33
17 feb '08
Ajax moet zich terugtrekken van de beurs.

Dat is een van de conclusies van de commissie Coronel, die de structuur bij de Amsterdamse voetbalclub heeft doorgelicht, aldus de Telegraaf. Maarten Fontein en Martin van Geel hebben zoals verwacht felle kritiek gekregen van de onderzoekscommissie.

De commissie concludeert dat de beursgang van Ajax in 1998 te weinig heeft gebracht. "De club heeft natuurlijk wel voordeel gehad van die 54 miljoen euro”, stelde Coronel. „Maar we adviseren toch om te onderzoeken of de beursnotering beëindigd kan worden. Dat hoeft niet veel geld te kosten. Ajax kan namelijk best een naamloze vennootschap blijven. Het voordeel van de beurs is er nu niet meer.”

De overige resultaten kwamen niet als een verrassing omdat de voornaamste aanbevelingen van de commissie eerder al uitlekten. Ajax is volgens de commissie, die onder leiding stond van erelid Uri Coronel, gebaat bij een algemeen directeur die thuis is in de voetbalwereld en een boegbeeld van de club is. Technisch directeur Van Geel wordt voornamelijk verweten dat er onder zijn leiding te veel middelmatige spelers zijn aangetrokken.

De commissie constateert ook dat de laatste technisch directeuren van Ajax slecht samenwerkten met de hoofdtrainer. Het rapport pleit dan ook voor een sterke trainer met managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele betaald voetbal afdeling of een sterke technisch directeur met ruime verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de baas is van een goede trainer.

© MAROKKO.NL 2008
ajax
beurs
commissie coronel
amsterdam
maarten fontein en martin van geel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?